Mijlpaal: 17 miljoen bitcoins gemined

28-04-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Mijlpaal: 17 miljoen bitcoins gemined

De 17 miljoenste bitcoin gemined is deze week gemined. Met een maximaal aantal van 21 miljoen bitcoins is dit een belangrijke mijlpaal voor de eerste en veruit grootste cryptocurrency. Meer dan 80 procent van alle bitcoins is na vandaag dus gemined. Daarmee wordt de schaarste van de steeds populairder wordende cryptocurrency nogmaals benadrukt.

Afgelopen december en januari steeg de vraag naar bitcoins enorm. Deze vraag zorgde ervoor dat 1 bitcoin een recordwaarde van 20.000 dollar bereikte. “In tegenstelling tot euro’s en dollars, die bijna onbeperkt bijgedrukt kunnen worden, is er een limiet op het maximale aantal bitcoins dat ooit in omloop zal komen. De schaarste die hiermee wordt gecreëerd is één van de belangrijkste eigenschappen van bitcoin. De bezitters van bitcoin worden op die manier beschermd tegen inflatie”, legt Mike Hutting, CEO van cryptocurrency broker BTC Direct, uit.

Bitcoins minen

Een belangrijke rol in het Bitcoinnetwerk is weggelegd voor de miners. De miners zetten de rekenkracht van hun computers in om het netwerk te beveiligen en om transacties te verwerken. Als beloning voor het inzetten van hun rekenkracht ontvangen zij ‘nieuwe’ bitcoins. Gemiddeld wordt er iedere 10 minuten een nieuw blok gevonden en toegevoegd aan de blockchain. De miner die dat nieuwe blok als eerste heeft gevonden ontvangt als beloning 12,5 nieuw geminede bitcoins.

Ongeveer iedere vier jaar halveert het aantal bitcoins dat vrijkomt bij een nieuw gevonden blok. Satoshi Nakomoto, de anonieme bedenker van Bitcoin, minede in januari 2009 het allereerste blok. Als beloning daarvoor kreeg hij toen de allereerste 50 bitcoins die ooit in omloop kwamen.
De laatste ‘block halvering’ dateert van juni 2016 toen de beloning van 25 naar 12,5 bitcoins daalde. In 2020 zal er een nieuwe halvering naar 6,25 bitcoins volgen. Verwacht wordt dat de laatste bitcoin in het jaar 2140 wordt gemined.

Terug naar nieuws overzicht