Redactie - 02 mei 2018

SAM is een strategisch proces voor alle organisaties

SAM is een strategisch proces voor alle organisaties image

Vanaf 1 april is de structuur binnen COMPAREX Nederland vernieuwd. Software Asset Management (SAM), voorheen één van de afdelingen binnen het bedrijf, krijgt een centrale positie. “We zijn een SAM-organisatie”, zegt Martijn van Tol, business unit manager SAM, daarover. Voor bedrijven is SAM in toenemende mate van strategisch belang, het is belangrijk dat de juiste software op de juiste manier wordt ingezet, én beheerd. “Dat voorkomt onaangename financiële verrassingen”, zegt Van Tol.

COMPAREX heeft een lange track record op het gebied van Software Asset Management (SAM). Software staat al decennia centraal in de activiteiten van het bedrijf. Het bedrijf is opgericht in de jaren tachtig onder de naam Logicsoft Europe.

In Nederland bestond op dat moment nog geen distributiekanaal voor software laat staan een resellerlandschap. De marges op een product als software waren hoog. In de loop van de jaren negentig ging het resellerlandschap zich ontwikkelen, waardoor de marges steeds lager werden. Toegevoegde waarde werd steeds belangrijker om succesvol software aan te kunnen bieden.

Asset

"Wij merkten toen dat er veel behoefte was aan het beheer van software", zegt Martijn van Tol. "Daar ligt voor ons de toegevoegde waarde. Software is tenslotte een asset, en dat moet je managen. In de oorspronkelijke, klassieke vorm wordt Software Asset Management (SAM) gezien als het vergelijken van de geïnstalleerde programma’s met het daadwerkelijk gebruik en de gekochte licenties."

"Die drie elementen moesten in evenwicht worden gebracht. Want iedereen wil legaal zijn in gebruik, maar niet betalen voor wat hij niet gebruikt. Op dat gebied was veel behoefte aan advies."

Groei

Het toenemende belang van SAM wordt ook weerspiegeld door de stevige groei van het SAM-team bij COMPAREX. Het services team, inclusief de SAM-medewerkers, is in de afgelopen jaren dan ook meer dan vijf keer zo groot geworden. Van Tol: "Dit illustreert de transformatie van reseller naar service-organisatie."

Die verandering is nauw verbonden met de manier waarop onze klanten inmiddels omgaan met software. "Dat ze software nodig hebben is een gegeven, de complicerende factor daarin is het beheer van hun softwareportfolio. Niet alleen compliant willen zijn en niet te veel willen betalen, maar ook het bepalen van de juiste behoefte aan software, het nemen van de juiste beslissingen, gebaseerd op feiten. Software Asset Management gaat dan ook veel verder dan enkel het traditionele tellen van licenties. Het is een programma, welke beïnvloed wordt door meer dan 30 deelprocessen. Dát is de kern van onze boodschap. En wij helpen onze klanten om al die processen inhoud te geven door het leveren van betrouwbare data en die data te analyseren vanuit onze kennis en ervaring."

Winst

"SAM is dus veel meer dan compliance en rapportages, daar is bij veel bedrijven nog winst te behalen. Als je SAM gebruikt zoals het bedoeld is gaat het niet alleen om het bijhouden van je software-installaties, maar het beantwoordt ook de vraag wat je precies nodig hebt en waarom. Bijvoorbeeld op het gebied van security, cloud of modern workplace. Maar ook binnen de GDPR regelgeving kan SAM een waardevolle bron van informatie leveren voor een organisatie.".

Deze visie ligt ten grondslag aan de nieuwe structuur binnen COMPAREX Nederland. "SAM is geen losse afdeling meer, maar de hele organisatie is in feite één SAM-organisatie. Vanaf 1 april is onze interne structuur daar op ingericht, en zullen de uitingen dat ook weerspiegelen. Zo kunnen we veel meer waarde toevoegen voor onze klanten, en alles als één dienstenpakket aanleveren. Want dat is wat onze klanten willen, ze willen niet alleen de transactie, ze willen ons gebruiken voor de transitie van hun organisatie."

Onderscheiden

"Het wordt vaker gezegd, maar is daarom niet minder waar: ieder bedrijf is een IT-bedrijf. Met alleen IT maak je het verschil niet, het gaat erom dat je er op een andere manier mee omgaat om je te onderscheiden. Dat is waar wij met ons nieuwe concept bij willen helpen. Dan praat je met organisaties over de manier waarop hun mensen werken, en hoe software ze daarbij kan ondersteunen. Hardware is daarbij commodity geworden, dat is van ieder merk goed. Met het inzetten van de juiste software maak je het verschil."

“Negentig procent van de organisaties in Nederland zal zeggen dat ze aan SAM doen”, vervolgt Van Tol. “Maar veel van deze organisaties doen enkel licentie management, hun softwaregebruik afzetten tegen de licenties die ze gekocht hebben. Met onze visie dat SAM veel breder is en onze diensten die daarop aansluiten, kunnen we waarde toevoegen voor deze bedrijven. Vreemd genoeg zijn trends als Big Data & Analytics grotendeels voorbij gegaan aan de SAM-markt. Maar onze SAM oplossingen verzamelen heel veel waardevolle data voor onze klanten, waarmee onze klanten veel meer kunnen dan enkel licentieposities bepalen. Door inzet van Big Data & Analytics meganismen, kunnen wij deze data verrijken en zo onze klanten ondersteunen in het nemen van de juiste strategische beslissingen.”

Proactief adviseren

“Daarmee kunnen we dus proactief adviseren over risico’s die organisaties lopen als ze bepaalde veranderingen willen doorvoeren. Bijvoorbeeld wanneer bij het overstappen naar de cloud met bepaalde leveranciers de kosten van compliance van vijftig naar honderd miljoen euro stijgen. Dergelijk intelligentie, predictive software asset management, willen we verder gaan ontwikkelen.”

Het gaat vaak om grote bedragen. “Als we praten met CIO’s merken we dat ze het in eerste instantie niet zo erg vinden als er vanwege compliance wat licenties bij moeten komen. Maar als blijkt dat de oorzaak zit in het gebrek aan inzicht, omdat men geen idee heeft welke software er precies gebruikt wordt en waarom, dan begint men zich echt zorgen te maken.”

Verrassingen

“SAM is Asset Management. Het beheer van software, omdat het waarde vertegenwoordigd. Hoe kan het dan dat een organisatie exact weet hoeveel medewerkers of lease auto’s men heeft, terwijl men geen idee heeft welke software er gebruikt wordt. Laat staan hoeveel medewerkers daar gebruik van maken? Er is een recent voorbeeld van een bedrijf in de VS welke een acquisitie deed van 10 miljoen dollar, maar men achteraf pas ontdekte dat men vervolgens voor meer dan 20 miljoen dollar incompliant was. Dergelijke verrassingen willen we voorkomen door risico’s met predictive SAM inzichtelijk te maken.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!