Wouter Hoeffnagel - 03 mei 2018

Cambridge Analytica staakt activiteiten

Cambridge Analytica staakt zijn activiteiten. Cambridge Analytica is een omstreden databedrijf dat gegevens van tientallen miljoenen Facebook gebruikers zou hebben misbruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te manipuleren.

Zowel de Amerikaanse tak als de de hoofdvestiging in Groot-Britannië hebben per direct hun activiteiten gestaakt. Het moederbedrijf van Cambridge Analytica, SCL Group, heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf zegt zich genoodzaakt zien zijn deuren te sluiten aangezien het sinds het Facebook-schandaal veel klanten heeft verloren. Daarnaast vreest het bedrijf in de toekomst met rechtszaken en boetes te worden geconfronteerd.

Gegevens van Facebook-gebruikers verzameld

Cambridge Analytica ligt onder vuur nadat bleek dat het in 2014 gegevens van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers heeft verzameld. Deze gegevens zijn gebruikt om kiezers vooraf aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen te benaderen en in te spelen op hun gevoel. In maart deed de Britse privacywaakhond al een inval bij Cambridge Analytica.

Het bedrijf houdt overigens vol dat zijn medewerkers legaal en ethisch hebben gehandeld. Cambridge Analytica is naar eigen zeggen dan ook ten onder gegaan aan ongefundeerde beschuldigingen. Het is niet gelukt de naam van het bedrijf te zuiveren.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!