Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2018

'Cambridge Analytica maakt doorstart onder nieuwe naam'

Cambridge Analytica kondigde vandaag aan haar activiteiten te staken, terwijl moederbedrijf SCL Elections faillissement aanvroeg. Hiermee leek het erop dat het doek is gevallen voor het omstreden databedrijf. Officiële documenten doen echter vermoeden dat het bedrijf een doorstart maakt onder een nieuwe naam: Emerdata.

Dit meldt The Register. Cambridge Analytica is een omstreden databedrijf dat onder vuur ligt nadat het in 2014 gegevens van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers bleek te hebben verzameld. Deze gegevens zijn gebruikt om kiezers in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen te benaderen en te beïnvloeden. In maart deed de Britse privacywaakhond een inval bij Cambridge Analytica. Het bedrijf houdt zelf vol dat al zijn medewerkers legaal en ethisch te werk zijn gegaan. Het bedrijf stelt doelwit te zijn van ongefundeerde beschuldigingen.

The Register wijst erop dat uit het officiële bedrijfsregister van Groot-Britannië echter biljkt dat een bedrijf genaamd Emerdata Limited in hetzelfde kantoor als SCL Elections is gevestigd. Dit bedrijf is medio 2017 opgericht en beschikt over verschillende managers is ook actief zijn binnen SCL Group. Zo is CEO van Cambridge Analytica Alexander Taylor op 28 maart benoemd tot directeur van Emerdata en is Julian Wheatlead, directeur bij Emerdata, bestuursvoorzitter van SCL Group. Daarnaast zouden Emerdata Limited ook dezelfde investeerders hebben als SCL Elections. Emerdata omschrijft zijn activiteiten in het register als 'dataverwerking, hosting en gerelateerde activiteiten'.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!