Wouter Hoeffnagel - 07 mei 2018

Gemeente Leidschendam-Voorburg door Enable U aangesloten op BGT

Gemeente Leidschendam-Voorburg door Enable U aangesloten op BGT image

De gemeente Leidschendam-Voorburg is door integratiespecialist Enable U succesvol aangesloten op alle onderdelen van de landelijke voorziening Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). De BGT is een gedetailleerde grootschalige digitale kaart van Nederland, waarop alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen zijn vastgelegd.

Met het implementeren van de koppeling tussen de BGT en Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) kunnen nu alle wijzigingen rondom adressen en gebouwen real-time en geautomatiseerd worden doorgegeven. De gemeente kan hiermee als bronhouder van de BGT haar bijdrage leveren aan een eenduidige digitale kaart van Nederland. Eerder werd door Enable U al een koppeling tussen de BGT en Beheer Openbare Ruimte (BOR) gerealiseerd.

Klaar voor de Omgevingswet

De Gemeente loopt met het realiseren van deze koppelingen vooruit op de komst van de Omgevingswet, die ingaat op 1 januari 2021. De Omgevingswet, die de huidige wet- en regelgeving over de fysieke leefomgeving bundelt, wordt ondersteund door één digitaal stelsel. Hierdoor beschikken inwoners, bedrijven en ketenpartners over kwalitatief betere informatie en zijn zij sneller op de hoogte van veranderingen in de openbare ruimte.

“De koppeling tussen de BGT en de BAG was voor ons de grootste uitdaging”, vertelt Leana Vlok, Informatiemanager Ruimtelijk Domein van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “Er waren nieuwe versies nodig van alle applicaties om de meervoudige gegevensstromen tussen de BGT en de BAG te realiseren. Met behulp van Enable U en hun gateway-oplossing Enable 2Secure is de keten extra beveiligd en kregen we grip op de koppelingen en de afhandeling ervan. Doordat we de gegevens van nieuwe projecten niet meer handmatig hoeven in te voeren, besparen we bovendien veel tijd. We kunnen nu in één keer gegevens als een pakket samengestelde berichten aanbieden.”

Digitaal samenwerken verbeteren

Frank Arts (foto), CEO van Enable U, vult aan: “Enable U helpt in dit geval om het digitaal samenwerken tussen organisaties te verbeteren. Gemeentes besteden taken op het gebied van het beheer van de openbare ruimte steeds vaker uit aan externe partijen. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk dat deze partijen over actuele informatie beschikken. Met deze laatste koppeling zijn handmatige invoeracties niet meer nodig, worden minder fouten gemaakt en is iedereen nu altijd up-to-date.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!