Budget van AP voor naleving AVG is mogelijk onvoldoende
10-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Budget van AP voor naleving AVG is mogelijk onvoldoende

Het budget dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beschikbaar heeft voor de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is mogelijk onvoldoende. Ook heeft de toezichthouder te weinig mensen in dienst om de handhaving goed uit te voeren.

Dit meldt een woordvoerder van de toezichthouder aan Tweakers. Uit een analyse van de AP blijkt dat 185 tot 250 mensen nodig zijn om de naleving van AVG te kunnen controleren. Op dit moment heeft de toezichthouder echter 122 mensen in dienst, terwijl het verwacht dit aantal tot 150 te kunnen verhogen.

Mogelijk extra geld vanuit Den Haag

De AVG wordt vanaf 25 mei gehandhaafd. Vanaf deze datum wordt gekeken of extra geld vanuit Den Haag beschikbaar wordt gesteld aan het AP. "We staan onder druk en het is nog maar de vraag of het toegekende budget voldoende is", aldus de woordvoerder tegenover Tweakers.

De AP verwacht wel voldoende bevoegdheden te hebben om de AVG te kunnen handhaven. De toezichthouder kondigt aan niet alleen aan de hand van klachten te zullen controleren, maar ook op eigen initiatief onderzoek te gaan doen naar de naleving van de Europese privacywet.

Terug naar nieuws overzicht