Wouter Hoeffnagel - 11 mei 2018

Netneutraliteit VS op 11 juni geschrapt

De Amerikaanse regels voor netneutraliteit worden op 11 juni definitief geschrapt. Providers krijgen vanaf deze datum de mogelijkheid bepaalde content tegen betaling voorrang te geven op andere content.

Al langer is bekend dat de netneutraliteit in de VS wordt geschrapt; de FCC stemde in december in met het afschaffen. Deze regels werden in 2015 opgesteld om te voorkomen dat providers onderscheid mogen maken tot dataverkeer en een open internet te garanderen. De FCC stelt echter dat de regels investeringen van providers in hun netwerken beperken en stemde daarom in december in met het afschaffen van de regels rond netneutraliteit.

'FCC heeft niet naar Amerikaanse volk geluisterd'

Uit een verklaring van FCC-commissaris en advocate Jessica Rosenworcel blijkt nu dat de regels op 11 juni worden geschrapt. In de verklaring uit Rosenworcel flinke kritiek op de wetswijziging. "Het agentschap is er niet in geslaagd naar het Amerikaanse publiek te luisteren en heeft korte metten gemaakt met hun diepgewortelde overtuiging dat openheid op internet wettelijk vastgelegd moet blijven. Het agentschap heeft de ogen gesloten voor serieus problemen in dit proces - van Russische interventie tot valse reacties en gestolen identiteiten in zijn bestanden", aldus Rosenworcel.

"De FCC staat aan de verkeerde zijde van de geschiedenis, de wet en het Amerikaanse volk. Het verdient het om zijn werk opnieuw beoordeeld te krijgen en uiteindelijk teruggedraaid. Ik heb mijn stem verheft om te vechten voor vrijheid op internet. Ik blijf mij inzetten om netneutraliteit te ondersteunen en hoop dat anderen dit ook zullen doen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!