Cisco en Microsoft strijden om leiderschap in collaboration markt

16-05-2018 | door: Witold Kepinski

Cisco en Microsoft strijden om leiderschap in collaboration markt

Uit nieuwe Q4-gegevens van Synergy Research Group blijkt dat Cisco een nauwe voorsprong heeft op de belangrijkste uitdager Microsoft op de markt voor zakelijke samenwerking. Het wereldwijde marktaandeel van Cisco was relatief stabiel gedurende de vier kwartalen van 2017, terwijl het aandeel van Microsoft steeg naarmate het jaar vorderde.

Het marktaandeel van Cisco oversteeg Microsoft met een percentage of meer in de eerste drie kwartalen, maar vernauwde tot aanzienlijk minder dan een procentpunt in K4. De twee worden op afstand gevolgd door IBM en Avaya. Het leiderschap van Cisco is grotendeels te danken aan het handhaven van een dominante positie in premiegebaseerde oplossingen, terwijl ook de omzet groeit in de segmenten met veel hogere groeimogelijkheden voor gehoste / cloud. Microsoft heeft een sterke voorsprong in gehoste / cloud-samenwerking, hoewel deze kant van de markt meer gefragmenteerd is en geen enkele leverancier een marktaandeel met dubbele cijfers heeft, in tegenstelling tot de lokale markt. Naast de vier grootste leveranciers, zijn ook Mitel, Google, Polycom, LogMeIn, Genesys, AT & T, Verizon, RingCentral, UNIFY en ALE belangrijke spelers op de markt.

De totale omzet in Q4 uit samenwerking - waaronder zakelijke spraak, UC-toepassingen, telepresence, e-mailsoftware, enterprise content management, sociale netwerken van bedrijven en een reeks gehoste / cloud-communicatie en -toepassingen - bereikte een recordhoogte van slechts $ 10 miljard. De inkomsten uit gehoste / cloudoplossingen blijven sterk groeien - 26% hoger in het vierde kwartaal vergeleken met het laatste kwartaal van 2016 - terwijl de inkomsten uit premiesystemen met 4% daalden. Tijdens het kwartaal werd vooral een sterke groei gezien in teamwerktoepassingen, cloud / gehoste e-mail, delen van cloudbestanden en contact center as a service (CCaaS). Teamwerktoepassingen zijn een opkomend en superhoog groeigebied met Cisco's Spark en verkopers zoals Slack. Aanzienlijke leveranciers van wie de omzet in het vierde kwartaal jaar na jaar met 20% of meer steeg, omvatten Zoom, Fuze, RingCentral, Five9,

"Samenwerking blijft een enigszins gefragmenteerde markt die wordt gekenmerkt door een lange lijst van disruptieve en snelgroeiende bedrijven en we moeten nu 160 verschillende leveranciers en serviceproviders volgen om de markt echt te begrijpen", zegt Jeremy Duke, Synergy Research Group's oprichter en Chief Analyst. "Dat gezegd zijnde, onderscheiden Cisco en Microsoft zich duidelijk als grootschalige leveranciers waarvan de portfolio's zich uitstrekken over meerdere belangrijke segmenten van de markt en wiens activiteiten de wereld overgaan. Cisco is een duidelijke marktleider in Noord-Amerika en APAC-regio's, terwijl Microsoft een leidende positie heeft in EMEA en Latijns-Amerika. "

Terug naar nieuws overzicht