Groei en digitale transformatie zijn belangrijkste prioriteiten voor middelgrote bedrijven

14-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Groei en digitale transformatie zijn belangrijkste prioriteiten voor middelgrote bedrijven

Groei en digitale transformatie zijn in 2018 de twee belangrijkste business prioriteiten voor CIO's van middelgrote bedrijven. 57% van deze bedrijven zijn op dit moment nog geen digitale initiatieven gestart.

Dit blijkt uit de 2018 CIO Agenda Survey van onderzoeksbureau Gartner. "Digitalisering heeft het voordeel de markthorizon van middelgrote bedrijven uit te breiden - een kritieke succesfactor voor organisaties van deze omvang", aldus Luis Anavirtarte, research vice president bij Gartner. "Als onderdeel van een overkoepelend digital business technologieplatform zouden middelgrote bedrijven een ecosysteemplatform moeten bouwen om hun concurrentievermogen te versterken en duurzame groei van de business te realiseren."

Platformen stapsgewijs bouwen

Digitale business wordt ondersteund door technologieplatformen die verdeeld kunnen worden over vijf gebieden: het ecosysteem, klantervaring, data en analytics, informatiesysteem en Internet of Things (IoT). "Ondanks dat deze platformen van vitaal belang zijn, is het van belang te erkennen dat deze stapsgewijs gebouwd kunnen worden. Door de focus te leggen op het ecosysteemplatform kunt u digital business technologieplatformen over tijd uitbouwen naarmate uw digitale business groeit - en u kunt tot de conclusie komen dat u deze niet nodig heeft", aldus Anavitarte.

Een eerste stap kan volgens Gartners het in lijn brengen van de strategie van de organisatie met het platformconcept via een intern digitaal platform, aangezien dit platform bepalend is voor de redenering van de organisatie rond het concept van platformen. Deze stap helpt werknemers best practices te delen binnen business units, competenties op het gebied van onder andere operationele en strategische innovatie in te zetten, rapid prototyping mogelijk te maken, nieuwe business kansen sneller te benutten en het business ecosysteem te coördineren.

Effectieve stap in digitale transformatie

Een ecosysteem platform is een collaboratieve architectuur die interne en/of externe business ecosysteem partners in staat stelt op nieuwe manieren samen te werken. Een dergelijk platform maakt effectief resource management, planning en uitvoering mogelijk, waardoor het een effectieve stap is in de digitale transformatie van middelgrote bedrijven en voor het realiseren van groei.

Tot slot stelt Gartner dat een ecosysteem platform het creëren en verbinden van externe ecosystemen, marktplaatsen en communities via application programming interfaces (API's) mogelijk maakt. API's verbinden mensen, bedrijven en dingen, wat kan helpen systemen van middelgrote bedrijven breder beschikbaar te maken. API's maken hierdoor volgens Gartner in essentie de digitale business en digitale maatschappij als geheel mogelijk.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie