Redactie - 17 mei 2018

Innovatieve Decentrale opslagstructuren zullen ons opslaglandschap drastisch veranderen!

Innovatieve Decentrale opslagstructuren zullen ons opslaglandschap drastisch veranderen! image

In het dagelijks gebruik worden termen 'Blockchain' en 'Distributed Ledger' schijnbaar willekeurig door elkaar heen gebruikt. De komst van deze innovatieve opslag technologie verlangt een nieuwe kijk op IT en It infrastructuren. Tijd voor wat uitleg?

Beheerders van grote data omgevingen zijn er inmiddels wel achter; met de groei van Big Data neemt het belang van data-analyse toe. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, des te beter organisaties in staat zijn om data-onderwerpen te vergelijken en relaties hierin aan te leggen. Met als voorwaarde dat de analysing tools de enorme hoeveelheid vaak ongestructureerde data weten te interpreteren. Daarvoor verschijnen steeds meer analysing tools met een range aan algoritmes en structuren om karakteristieken van data bij te staan. Op deze wijze kunnen inzichten uit enorme datasets ook werkelijk gebruikt worden voor het verbeteren van de efficiëntie en organisatorische processen. Dat de opslag methode moest veranderen was wel duidelijk. Teveel werd het storage landschap bepaald door de storage leverancier en veel minder door de opslag methodiek. Daar komt nu verandering in.

Distributed Ledger-technologie

Een distributed Ledger is een database die is verspreid over meerdere netwerken of computer-nodes. Elke node repliceert en slaat een identieke kopie van de ledger op. Elke node van het netwerk werkt zichzelf onafhankelijk bij. Het geheel geeft deze storage vorm een decentraal karakter.

Het baanbrekende kenmerk van de “distributed ledger technologie” is dat de ledger niet door een centrale autoriteit maar autonoom wordt onderhouden . Updates voor het ledger(grootboek) worden onafhankelijk geconstrueerd en vastgelegd door elke node. De hoeveelheid verbonden nodes bereiken concensus over deze updates om ervoor te zorgen dat de meerderheid het eens is met de bereikte status. Deze stemming en overeenstemming over één kopie van het grootboek wordt consensus genoemd en wordt automatisch uitgevoerd door een consensus-algoritme. Zodra consensus is bereikt, werkt het gedistribueerde grootboek zichzelf bij en wordt de laatste, overeengekomen versie van het grootboek afzonderlijk op elk knooppunt opgeslagen. Dit algoritme zorgt ervoor dat decentrale gedistribueerde grootboeken altijd up-to-date zijn!

Gedistribueerde grootboektechnologieën verlagen door deze efficiënte wijze van opslag de infrastructurele kosten drastisch. De architecturen en structuren van gedistribueerde grootboeken kunnen ons helpen onze afhankelijkheid van Vendoren, banken, overheden, advocaten, notarissen en regelgevende compliance-officers kortom centrale bestuursstructuren drastisch te verminderen.

Gedistribueerde grootboeken vormen een nieuw denkkader voor de wijze waarop informatie wordt verzameld, opgeslagen en gecommuniceerd wordt en staan op het punt een strategische revolutie teweeg te brengen in de manier waarop wij individuen en onze organisaties transacties uitvoeren.

Blockchain-technologie

Blockchains zijn een slechts een vorm van gedistribueerde grootboektechnologie. Niet alle gedistribueerde grootboeken gebruiken een reeks blok schakelingen om een veilige gedistribueerde consensus te bieden.

Een blockchain wordt gedistribueerd over en beheerd door peer-to-peer netwerken. Doordat het een gedistribueerd grootboek is, kan deze bestaan zonder een gecentraliseerde autoriteit of server die de data beheert.  De gegevenskwaliteit kan worden onderhouden door databasereplicatie en storagewaardig vertrouwen.

De structuur van de blockchain onderscheidt zich echter van andere soorten gedistribueerde grootboeken. Gegevens over een blockchain zijn structureel gegroepeerd en in blokken vastgelegd. De blokken worden vervolgens aan elkaar gekoppeld en beveiligd met behulp van een versleuteling.

Een blockchain is dus feitelijk een alsmaar groeiende lijst met records. De “write only” structuur maakt het alleen mogelijk om gegevens aan de database toe te voegen: het wijzigen of verwijderen van eerder ingevoerde gegevens op eerdere blokken is in deze opslag methode onmogelijk. De Blockchain-technologie is daarom zeer geschikt voor het vastleggen van gebeurtenissen/momentopnames , het beheren van records, het verwerken van transacties, het “mijnen” van activa en ons grondrechtelijk verweven recht; stemmen.

De diverse Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin er een is, zijn uiteraard de pioniers van blockchain-technologie. De groei en verval van de Bitcoin laat 2017, en de daaropvolgende media hype, bracht cryptocurrencies onder de aandacht. Opportunisten afkomstig van overheidsdiensten en bedrijven, overwegen nu manieren om blockchain-technologie toe te passen op veel andere denkbare toepassingen.

Samenvatting

Elke blockchain is een gedistribueerd grootboek, maar niet elk gedistribueerd grootboek is een blockchain. Elk van deze concepten vereist decentralisatie en consensus tussen knooppunten. De blockchain organiseert echter gegevens in blokken en werkt de vermeldingen bij met een structuur alleen toevoegen. Gedistribueerde opslagmethoden zijn uiteindelijk niet meer weg te denken binnen onze economieën en ICT infrastructuren. Verder is de invloed van een Vendor veel minder belangrijk en zullen we tot de ontdekking komen dat veel commodity hardware prima te combineren is met innovatieve infrastructuren. Het belangrijkste feit blijft dat je ermee kunt beginnen en kunt opschalen wanneer je maar wilt.

De komende op “Distributed Ledger” gebaseerde storage structuren zullen in combinatie met Software defined storage, Hybride Cloud en Private Cloud en het gebruik van S3 tooling enorme veranderingen aan het gevestigde storage landschap teweeg brengen.

Meer over deze storage vormen kunt u lezen op: https://dutchitchannel.nl/523200/zoekresultaten.html?zoek=harold+koenders&categorie=&dossier=

Door: Harold Koenders, onafhankelijk Innovative Storage Strategist

Voor vragen kunt u terecht op: HaroldKoenders@outlook.com

+31 657702160

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!