GSMA: 'NB-IoT en LTE-M zijn cruciaal ontwikkeling van 5G en massive IoT'

17-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

GSMA: 'NB-IoT en LTE-M zijn cruciaal ontwikkeling van 5G en massive IoT'

NB-IoT en LTE-M gaan een cruciale rol spelen in de toekomst van 5G en in het specifiek in de ontwikkeling van 'massive IoT'. Naast kritieke communicatie en verbeterde breedbandverbindingen is massive IoT één van de drie belangrijke toepassingen van 5G-technologie.

Dit stelt de GSMA in het rapport 'NB-IoT and LTE-M in the 5G context'. "Hoewel mensen 5G vaak associëren met supersnelle mobiele breedbandsnelheden zal het ook een variëteit aan use cases mogelijk maken die vaak tegengestelde eisen stellen, zoals lage datatarieven en een lange batterijduur bij mobiele IoT", legt Alex Sinclair, Chief Technology Officer (CTO) bij GSMA, uit. "Gelicentieerde NB-IoT en LTE-M netwerken leveren vandaag de dag al vertrouwde connectiviteit aan miljoenen apparaten wereldwijd. Deze netwerken zullen een fundamenteel component blijven van onze 5G-toekomst in een tijdperk van massive IoT."

Gestandaardiseerd op 3GPP

Mobiele providers lanceren in samenwerken met wereldwijde leveranciers en developers mobiele IoT netwerken die toepassingen zoals slimme meters, slimme logistiek en slimme monitoring van het milieu mogelijk maken. Daarnaast vormen deze netwerk een kerncomponent van de lange termijn strategie van deze bedrijven en hun inzet op 5G IoT standaarden. Gelicentieerde mobiele IoT-netwerken zijn gestandaardiseerd op 3GPP en ontworpen om cellulaire IoT-toepassingen te ondersteunen die goedkoop zijn, weinig data verbruiken, een lange batterijduur vereisen en vaak opereren in afgelegen en moeilijk bereikbare locaties voor het volgen van industriële assets, monitoring van de veiligheid of het meten van water- en gasverbruik.

Op dit moment hebben 24 mobiele operators wereldwijd in totaal 48 mobiele IoT-netwerken gelanceerd met NB-IoT en LTE-M technologie. GSMA Intelligence voorspelt dat in 2025 in totaal 3,1 miljard cellulaire IoT-verbindingen zullen zijn, inclusief 1,8 miljard gelicentieerde LPWA connecties.

Release 15 van 3GPP standaard

Naar verwachting wordt in juni Release 15 van de 3GPP standaard vrijgegeven, die ook NB-IoT en LTE-M als 5G mobiele standaarden zal omvatten. 3GPP Release 15 bevat daarnaast geen extra LPWA-vereisten, waardoor NB-IoT en LTE-M naast 3GPP-technologieën kunnen worden ingezet om aan lange termijn vereisten op het gebied van 5G LPWA te voldoen.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility