Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2018

'EU-lidstaten moeten krachten bundelen op gebied van cybersecurity'

EU-lidstaten moeten nauwer samenwerken op het gebied van cybersecurity. Door de krachten te bundelen kunnen EU-lidstaten zich beter wapenen tegen cyberaanvallen op onder meer kritieke infrastructuur, cyberspionage en andere vormen van cybercriminaliteit.

Deze oproep doet het Europees Parlement in een resolutie die deze week is aangenomen. De resolutie wijst erop dat verschillende landen waaronder Rusland, China en Noord-Korea evenals niet-statelijke actoren allerlei malafide cyberactiviteiten hebben uitgevoerd. Als voorbeelden worden onder andere aanvallen op kritieke infrastructuur, cyberspionage, massasurveillance van EU-burgers, desinformatiecampagnes en het beperken van de toegang tot internet met onder meer WannaCry en NotPetya genoemd.

Gefragmenteerde aanpak

De huidige gefragmenteerde aanpak van EU-landen op het gebied van cybersecurity zorgt dat EU-landen kwetsbaar zijn voor dergelijke cyberaanvallen. Het Europees Parlement roept lidstaten daarom op hun krachten te bundelen en op Europees niveau samen te werken. Ook moet nauwer worden samengewerkt met de NAVO en andere partners, onder andere om de bewustzijn over cyberdreigingen te vergroten, cyberoefeningen te houden en deel te nemen aan het uitwisselingsproject tussen NAVO-lidstaten Military Erasmus.

Het Europees Parlement gaat twee cyberprojecten lanceren binnen de Permanent Structured Cooperation (PESCO). Het gaat hierbij om een platform waarop informatie wordt gedeeld over cyberincidenten en de oprichten van cyber rapid response teams. De leden van het Europees Parlement hopen dat deze projecten op termijn zullen leiden tot een centraal Europees cyber rapid response team.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!