‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling

23-05-2018 | door: Blog

‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling

Uit onderzoek van Forrester Consulting blijkt dat twee op de drie bedrijven hybride IT ongemerkt, eigenlijk min of meer per ongeluk, heeft geïmplementeerd. Dit terwijl juist het planmatig doorvoeren van een hybride IT-omgeving grote voordelen oplevert. Maar liefst 92 procent ervaart snellere, flexibelere en efficiëntere IT-ecosystemen.

Applicaties vergen tegenwoordig meer dan traditionele infrastructuren aankunnen in termen van snelheid en flexibiliteit. Met traditionele infrastructuren duurt het minstens weken voordat de IT-afdeling in staat is nieuwe server hardware te installeren en daarmee aan businessbehoeften voldoen. Daarnaast zijn data van steeds groter belang, waardoor IT-systemen flexibeler ingericht moeten zijn. De systemen moeten zich aanpassen aan de eisen van de veranderende markt zónder de workflow van het bedrijf te onderbreken of te vertragen.

Drie voordelen van een geplande composable infrastructuur

Er is dus behoefte aan een infrastructuur waarbij IT-afdelingen snel hun compute, storage en netwerken kunnen samenstellen en omvormen al naar gelang de behoeften van de organisatie. Eigenlijk als legosteentjes waarbij je een racewagen in een handomdraai omvormt tot een ruimteschip. Dit noemen we ook wel de ‘composable infrastructuur’. Wat levert dit op?

Een composable infrastructuur ondersteunt meerdere soorten applicaties

Met een composable infrastructuur hoeft de IT-afdeling geen keuze meer te maken tussen investeren in legacy applicaties die belangrijk zijn binnen het bedrijf, en het financieren van nieuwe applicaties die kunnen leiden tot innovatie en groei. De composable infrastructuur is zo ingericht dat het beide vormen van applicaties ondersteunt.

IT is niet langer een kostenplaatje maar een bron van inkomsten

Een composable infrastructuur geeft IT de handvatten om samen te werken met verschillende businessunits en creatieve manieren te vinden om betere services tegen lagere kosten te leveren. Uit het onderzoek van Forrester Consulting blijkt dat 89 procent van de bedrijven die zowel een composable infrastructuur als ‘continuous delivery’ hebben geïmplementeerd, meer salesmogelijkheden zien.

Resources worden efficiënter beheerd

Om optimaal te werken hebben applicaties verschillende vereisten. Sommige applicaties hebben veel en sterke storage nodig, waar andere minder performance behoeven. Een composable infrastructuur zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid resources wordt geboden aan verschillende soorten applicaties op basis van hun behoefte op dat moment. Dit vermijdt ‘overprovisioning’, wat vaak voorkomt in een traditionele architectuur.

Case study: CI is goed voor de gezondheid

EMIS Health is een software en service provider voor de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. Het staat bekend om de productie van systemen voor medische dossiers voor huisartsen. De datacenters van EMIS Health huisvesten 40 miljoen patiëntdossiers waartoe op elk moment tot 60.000 huisartsen tegelijkertijd toegang kunnen krijgen. Het gebruik van traditionele datacenterinfrastructuren en legacyprocessen belemmerde het vermogen om snel te reageren en voldeed niet aan de veranderende eisen van de artsen.

Dit probleem is opgelost door de architectuur te vervangen door HPE Synergy, een composable infrastructuurplatform van HPE. Het Synergy-platform zorgt dat infrastructuurteams bij EMIS snel nieuwe services en mogelijkheden kunnen bieden aan de softwareontwikkelaars, waardoor het DevOps-team vrijwel realtime toegang heeft tot servers. Daardoor kunnen ze snel reageren op de vraag vanuit de organisatie en flexibel omgaan met de inzet van de infrastructuur. Dit resulteert in snellere levering van mogelijk levensreddende services.

Door: Clemens Esser (foto), Chief Technologist & Presales Manager bij Hewlett Packard Enterprise

Terug naar nieuws overzicht
Hardware