Lenovo ziet kwartaalomzet en verlies stijgen
24-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Lenovo ziet kwartaalomzet en verlies stijgen

De omzet van Lenovo Group in haar vierde financiële kwartaal komt uit op 10,6 miljard dollar. Dit is een stijging van 11% jaar-op-jaar. Voor het volledige fiscale jaar komt de omzet uit op meer dan $45,3 miljard, een stijging van 5% jaar-op-jaar. Lenovo heeft verder het afgelopen boekjaar zijn grootste verlies geleden in negen jaar. De Chinese computer- en smartphonemaker had onder meer last van nieuwe belastingregels in de Verenigde Staten. Daarnaast stegen de operationele kosten voor het elektronicabedrijf.

Door de Amerikaanse belastinghervorming moest Lenovo 400 miljoen dollar afschrijven. Mede door die extra kostenpost noteerde de pc-fabrikant onder de streep een min van 189 miljoen dollar. Een jaar eerder boekte Lenovo nog een winst van 535 miljoen dollar, onder meer door de verkoop van bedrijfsonderdelen.

Lenovo verkocht het afgelopen boekjaar, dat eindigde in maart, overigens meer pc's en smart-apparatuur. De omzet voor die divisie steeg 8 procent tot 32,4 miljard dollar.

De opbrengsten uit de verkoop van mobiele telefoons liepen daarentegen 6 procent terug tot 7,2 miljard dollar. Lenovo wil daarom flink in de kosten van die divisie snijden en zich meer richten op Noord- en Zuid-Amerika. In die regio's verkocht de smartphonetak wel flink meer dan een jaar eerder.

Toen Lenovo in 2014 Motorola overkocht van Google, had de Chinese gigant de ambitie om de Moto-smartphones weer winstgevend te maken. Het bedrijf is er tot dusver, ondanks verschillende herstructureringen, niet in geslaagd om de Motorola-divisie uit de rode cijfers te halen. In maart kondigde Lenovo het ontslag aan van bijna de helft van haar Motorola-medewerkers in Chicago. Daarnaast werden ook de Moto X5-telefoon en Moto Mods stopgezet.

Lenovo kondigt aan te blijven inzetten op de transformatie van PC hardware-organisatie naar een innovator in onder andere smart devices, datacenters, Internet of Things en Artificial Intelligence. Met de bekendmaking van de kwartaal- en jaarcijfers werd bovendien bekend dat Lenovo de Personal Computer and Smart Devices Group (PCSD) en Mobile Business Group (MBG) samenvoegt tot de Intelligent Devices Group (IDG).

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel