Wouter Hoeffnagel - 25 mei 2018

Voorlopig Europees akkoord over aanpak van oligopolie op telecommarkt

De Europese Commissie heeft een voorlopig akkoord bereikt over de voorwaarden voor het aanpakken van een oligopolie op de telecommarkt. Dit betekent dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer ruimte krijgt om telecom- en kabelbedrijf VodafoneZiggo te dwingen zijn netwerk open te stellen voor concurrenten.

Dit meldt het FD op basis van bronnen in Brussel. De ACM presenteerde eind februari een eigen ontwerpbesluit marktanalyse, waarin het aangeeft dat VodafoneZiggo net als KPN zijn netwerk moet openstellen voor concurrenten. Ook de Tweede Kamer heeft deze wens meerdere malen uitgesproken en wil kleinere concurrenten hierdoor meer kansen geven om TV- en internetdiensten aan te bieden.

Strenger optreden

In Brussel is de afgelopen maanden onderhandeld over het aanpassen van het Europese raamwerk voor telecomregulering. Eind vorig jaar bereikten lidstaten al een akkoord dat het mogelijk maakt strenger op te treden tegen telecompartijen, ook als niet kan worden vastgesteld dat deze een 'aanmerkelijke marktmacht' hebben. Nu is dus een voorlopig akkoord bereikt met de Europese Commissie en het Europees Parlement, melden de bronnen van het FD.

Naar verwachting kan de ACM vanaf 2020 met de nieuwe regels aan de slag. Om VodafoneZiggo te kunnen dwingen zijn netwerk open te stellen voor concurrenten moet de autoriteit een voorstel indienen dat wordt goedgekeurd door de Europese Commissie en de Europese telecomtoezichthouder Berec.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!