Redactie - 27 mei 2018

Google en Facebook aangeklaagd wegens schenden nieuwe Europese privacyregels

De activistische Oostenrijkse advocaat Max Schrems, die al jaren een felle campagne voert tegen Facebook, heeft nieuwe klachten ingediend tegen Google, Facebook, WhatsApp en Instagram vanwege schending van de nieuwe Europese privacyregels. Volgens de klachten dwingen de internetbedrijven gebruikers om in te stemmen met nieuwe privacybeleid. Volgens Schrems hebben de internetbedrijven gebruikers alleen de keus geboden om in te stemmen met de nieuwe privacyregels of hun account te verwijderen.

"Dat is geen vrije keuze, maar doet eerder denken aan een Noord-Koreaans verkiezingsproces", aldus Schrems. Hij is oprichter van de privacyorganisatie Noyb (none of your business). De aanklachten zijn ingediend bij privacywaakhonden in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Of de klachten iets zullen opleveren is twijfelachtig. Hoewel GDPR bedrijven veel plichten oplegt, verandert ook de bevoegdheid. Zo moeten bedrijven voortaan worden aangepakt in het land waar hun voornaamste Europese vestiging staat. Dat zou betekenen dat Schrems klacht moet neerleggen in Ierland, waar zowel Facebook als Google hun Europees hoofdkwartier hebben.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!