383 miljoen smartphones verkocht in Q1 2018
29-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

383 miljoen smartphones verkocht in Q1 2018

De wereldwijde verkoop van smartphones aan eindgebruikers is in het eerste kwartaal van 2018 met 1,3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De verkoop van alle soorten mobiele telefoons is met 455 miljoen stuks gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. In het eerste kwartaal van 2018 werden in totaal bijna 384 miljoen smartphones verkocht. Dit komt neer op 84% van het totaal aantal verkochte mobiele telefoons. "De vraag naar premium en high-end smartphones blijft onder druk staan door de marginale incrementele voordelen van een upgrade", legt Anshul Gupta, onderzoeksdirecteur bij Gartner, uit. "De vraag naar instapniveau smartphones (minder dan $100) en smartphones uit het middensegment (minder dan $150) is verbeterd dankzij de beschikbaarheid van kwalitatief betere modellen."

Minder vraag in China

Verschillende leveranciers staan daarnaast onder druk door de zwakkere markt voor mobiele telefoons in China. Zo realiseren de Chinese merken OPPO en Vivo meer dan 70% van hun verkopen in China.

smartphones-verkopen-Q1-2018-gartner.png

Samsung's middensegment smartphones moeten steeds sterker concurreren met smartphones van Chinese merken, waardoor Samsung de verkoop van deze smartphones zag teruglopen. Dit ondanks dat het bedrijf zijn vlaggenschip Galaxy S9 en S9+ eerder lanceerde dan de S8 en S8+ in 2017, en het feit dat de Note 8 een positieve impact heeft gehad op de verkoopcijfers van het bedrijf in het eerste kwartaal. Gartner voorspelt dat Samsung in 2018 onder druk blijft staan, waarbij Chinese merken een steeds sterkere positie weten te veroveren en hun activiteiten uitbreiden naar Europa en Latijns-Amerika. Samsung staat voor de uitdaging de gemiddelde verkoopprijs van zijn smartphones te verhogen.

Apple verkoopt meer smartphones

Apple zag het aantal verkochte smartphones met 4% groeien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Gartner wijst erop dat veel consumenten hun aanschaf in het vierde kwartaal van 2017 hebben uitgesteld en in het eerste kwartaal van 2018 alsnog hebben gedaan. Dit heeft een positieve impact op de cijfers van Apple. "Ondanks dat de vraag naar Apple's iPhone X de vraag naar de iPhone 8 en iPhone 8 Plus overstijgt, heeft de leverancier moeite een significante vernieuwing van smartphones te realiseren. Dit heeft in het eerste kwartaal van 2018 geleid tot een groei die lager is dan verwacht", aldus Gupta. "Met zijn exclusieve focus op premium smartphones, moet Apple de algehele experience van zijn volgende generatie iPhones verbeteren om gebruikers te stimuleren hun smartphone te vervangen en een solide groei te realiseren in de toekomst."

Het vernieuwde smartphoneportfolio van Huawei heeft het bedrijf geholpen zijn positie als derde smartphoneleverancier wereldwijd te versterken. "De realisatie van 18,3% groei van 18,3% in het eerste kwartaal van 2018 heeft Huawei geholpen het gat met Apple te dichten", legt Gupta uit. "Toekomstige groei is echter in toenemende mate afhankelijk van het vergroten van het marktaandeel in opkomende Aziatische markten en het oplossen van problemen op de Amerikaanse markt via de ontwikkeling van een sterker consumentenmerk. Huawei's poging zijn premium smartphoneportfolio te laten groeien met behulp van de recente lanceringen van de P20, P20 Pro en Honor 10 helpt zijn concurrentievermogen en groeipotentieel te verbeteren."

'Xiaomi is winnaar van Q1 2018'

Xiaomi wordt door Gartner als duidelijk winnaar van Q1 2018 aangewezen. Het bedrijf wist een groei van 124% te realiseren ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Onder meer een vernieuwd smartphoneportfolio en een agressieve prijsstrategie hebben het bedrijf geholpen zijn positie als op drie na grootste smartphoneleverancier te behouden. In Azië wist het bedrijf zelfs een groei van 330% te realiseren.

Gartner kijkt ook naar mobiele besturingssystemen. Zowel Google's Android als Apple's iOS is in het eerste kwartaal van 2018 gegroeid. Android moest echter marktaandeel inleveren ten opzichte van iOS.

mobiele-besturingssystemen-q1-2018-gartner.png

Terug naar nieuws overzicht
Mobility