Wouter Hoeffnagel - 01 juni 2018

Auditors en voormalig financiële topmannen Autonomy aangeklaagd in VK

De Britse accountancy waakhond Financial Reporting Council klaagt auditors en twee voormalige financiële topmannen van Autonomy aan. Dit softwarebedrijf werd in 2011 voor 11 miljard dollar gekocht door Hewlett Packard (HP). De Financial Reporting Council stelt dat de waarde van Autonomy kunstmatig is opgepompt.

Dit meldt Reuters. Autonomy werd door HP ingelijfd om zijn verschuivende focus naar software te ondersteunen. De deal bleek echter geen succes; na een jaar heeft HP driekwart van de waarde van Autonomy afgeschreven. Het bedrijf stelt te zijn misleid over de financiële situatie en de groeivooruitzichten van Autonomy.

Sushovan Hussain

Eerder werd de voormalig Chief Financial Officer van Autonomy Sushovan Hussain in de Verenigde Staten veroordeeld voor fraude en andere misdrijven gerelateerd aan het kunstmatig verhogen van de waarde van Autonomy kort voor de verkoop van het bedrijf. Nu worden ook twee auditors van Deloitte en voormalig vice president van financiën Stephen Chamberlain aangeklaagd. Daarnaast heeft de waakhond ook een aanklacht ingediend tegen de eerder in de VS veroordeelde Hussain.

Deloitte UK laat in een reactie weten volledig mee te werken aan het onderzoek en teleurgesteld te zijn over de aanklachten. Het bedrijf stelt zichzelf te zullen verdedigen tegenover het Tribunaal, dat bevoegd is onbeperkte boetes op te leggen aan zowel individuen als organisaties. Ook kunnen organisaties uit hun beroep worden gezet of een verbod opgelegd krijgen bepaald werk uit te voeren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!