Witold Kepinski - 01 juni 2018

Hyperscale markt naar nieuw hoogtepunt

Hyperscale markt naar nieuw hoogtepunt image

Uit de nieuwe Q1-gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de capex van hyperscale operatoren in het kwartaal steeg naar 27 miljard dollar, wat ver boven alle voorgaande bestedingsniveaus uitstijgt.

Capex daalt meestal in het eerste kwartaal na een seizoenshoogtepunt in het vierde kwartaal, maar deze keer was de sequentiële groei ruim 20%, resulterend in een capex die 80% hoger was dan het eerste kwartaal in 2017.

Terwijl de relatieve ranglijst van alle spelers ongeveer elk kwartaal beweegt, bestaat de top vijf van spelers altijd uit Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook, die samen goed zijn voor meer dan 70% van de hyperscale capex. Het is vooral opmerkelijk dat de capex-niveaus bij vier van de big five in het eerste kwartaal op een historisch hoogtepunt waren.

Het bestedingspercentage van 27 miljard dollar in het eerste kwartaal is vergelijkbaar met de totale hyperscalewaarde in 2017 van 74 miljard dollar. Veel van die hyperscale capex gaat naar het bouwen en uitbreiden van enorme datacenters, die nu in aantal zijn gegroeid tot meer dan 420. Het onderzoek is gebaseerd op analyse van de voetafdruk van capex en datacenter van 24 van 's werelds grootste cloud- en internetbedrijven, inclusief de grootste operatoren in IaaS, PaaS, SaaS, zoeken, sociale netwerken en e-commerce.

Buiten de top vijf waren Alibaba, IBM, JD.com, NTT en Tencent andere overigen in het eerste kwartaal goed bezig. Andere opmerkelijke bedrijven buiten de top tien zijn Baidu, eBay, Oracle, PayPal, Salesforce, SAP, Yahoo Japan en Yahoo / Oath.

"2017 was een opvallend jaar voor hyperscale capex, maar 2018 is begonnen met een duizelingwekkend aantal", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. "Onze gedetailleerde driemaandelijkse markttracking heeft altijd een sterke groei laten zien in cloud services, SaaS, footprint van datacenters in een hyperscale omgeving en uitgaven voor hardware van openbare cloud-datacenters, maar toch bleven deze capex-nummers ons verrassen. We hebben al lang gezegd dat dit een schaalspel is waarin de meeste dienstverleners niet kunnen hopen te concurreren; hier zijn enkele van de duidelijkste bewijzen tot nu toe. "

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!