Redactie - 04 juni 2018

Mijn arts zoekt alles op! Achter iedere goede arts staat… goede Big Data!

Mijn arts zoekt alles op! Achter iedere goede arts staat… goede Big Data! image

Of een behandelvoorstel effectief is of niet, kan één enkele behandelaar/arts in een ziekenhuis niet zeggen op basis van een klein aantal individuele patiënten. Dit kan uiteraard wel basis van grotere aantallen behandelde patiënten, want aan de hand van deze meetgegevens kan een arts, na langere tijd op basis van resultaat en gemeenschappelijke delers een uitspraak doen over de te voorspellen effectiviteit van een behandeling in het algemeen.

Big data verzamelaar Watson kan patronen in de resultaten van alle verzamelde bestaande, nieuwe of experimentele behandelmethoden ontdekken en de voor de individuele patiënt optimale behandeling vaststellen. Adviezen met betrekking op geneesmiddel, dosis, en een eventuele lengte van een kuur worden volgens het Big data principe gegeven. Verder wist Google een griepuitbraak te signaleren dankzij bigdata-analyse van ingetypte zoektermen.

Big-Data speelt een exponentieel groeiende rol in onze samenleving. Individuen slaan steeds meer gegevens op in de vorm van Muziek foto’s en filmbestanden, maar ook computers en IoT apparaten verzamelen data. Al heel snel zullen we starten we met het verzamelen van data uit verschillende wearables, sensoren die in de vorm van een horloge of ander stuk slimme elektronica dat op het lichaam gedragen wordt. Deze gegevens zijn een schat aan informatie voor verschillende doeleinden. In moderne en voorspellende marketing of voorraadbeheer omgevingen kan men inmiddels moeilijk zonder. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, des te beter organisaties in staat zijn om data-onderwerpen te vergelijken en relaties hierin aan te leggen.

Door de komst van nieuwe Internet of Things toepassingen verworden Core en edge workloads tot een synergie van oorzaak en gevolg. Artificial Intelligence processen zoals Cognitieve tools, Machine Learning, Stream Analytics en Data Analytics kunnen hybride of “on premises” data transformeren tot praktische en effectieve adviezen.

Vergrendelingen op EPD`s of lock-ins die voorkomen dat data gedeeld kan worden gaan natuurlijk niet helpen. Natuurlijk is iedereen er wel over eens informatie-uitwisseling binnen en tussen zorginstellingen beter kan en moet maar er wordt nog driftig gezocht naar werkzame en vooral veilige infrastructuren. Technisch is het mogelijk!

Brancheorganisaties voor zover je hiervan kunt spreken binnen de Gezondheidszorg houden een pleidooi voor standaardisatie van informatie-uitwisseling, inhoud, terminologie en techniek. Tijd voor een onafhankelijke adviserende commissie lijkt ons die moet gaan bestaan uit functionarissen uit en buiten de zorg. Een frisse blik van buiten doet namelijk soms wonderen.

Of je wilt of niet maar de gezondheidszorg gaat fundamenteel veranderen nu we de overgang maken naar een data driven maatschappij. Big data is “here to stay”.

Meer over deze storage vormen kunt u lezen op: https://dutchitchannel.nl/523200/zoekresultaten.html?zoek=harold+koenders&categorie=&dossier=

Door: Harold Koenders, Onafhankelijk Innovative Storage Strategist

Voor vragen kunt u terecht op: HaroldKoenders@outlook.com

+31 657702160

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!