Agentschap Telecom pleit voor minimum security-eisen voor IoT-apparaten
04-06-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Agentschap Telecom pleit voor minimum security-eisen voor IoT-apparaten

Onveilige Internet of Things (IoT) apparaten zijn vatbaar voor cybercriminelen en cyberinfecties. Dit kan uiteindelijk leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken bedrijfsprocessen. Het is daarom nodig minimale ontwikkeleisen en standaarden voor de digitale veiligheid van het IoT te ontwikkelen.

Hiervoor pleit Agentschap Telecom. Steeds meer apparaten worden met internet verbonden. Denk hierbij aan slimme thermostaten, beveiligingscamera's, koelkasten, smartwatches en speelgoed. Door deze toename zijn ook steeds meer apparaten via internet toegankelijk die niet goed zijn beveiligd, met alle risico's van dien. Zo kunnen dergelijke apparaten door aanvallers worden ingezet als botnet, een cyberwapen waarmee zij bijvoorbeeld server onbereikbaar kunnen maken.

Standaardisatie van cybereisen

Directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman licht toe: “Agentschap Telecom pleit voor de standaardisatie van cybereisen waaraan IoT apparatuur minimaal moet voldoen. Het systeem van productregulering via CE markering dat we in Europa kennen om storing door (radio)apparatuur te voorkomen heeft zich bewezen. Uitbreiden van dit stelsel met cybereisen is een snelle en effectieve oplossing om IoT-apparatuur veiliger te maken.”

Tot dergelijke wetgeving is ingevoerd kan echter niet worden stilgezeten, benadrukt de waakhond. Zo pleit het Agentschap Teecom voor voorlichting om gebruikers bewuster te maken over het belang van veilige apparatuur. Daarnaast kan de industrie zelf meer verantwoordelijkheid nemen door cybersecurity beter in acht te nemen bij het ontwerpen van producten.

Terug naar nieuws overzicht
Security