Redactie - 05 juni 2018

Apple introduceert macOS Mojave

Apple heeft tijdens WWDC conferentie een preview gegeven van macOS Mojave, de nieuwste versie van zijn desktopbesturingssysteem, met nieuwe functies geïnspireerd op professionals, maar voor iedereen ontworpen.

In macOS Mojave transformeert een nieuwe Dark-modus de desktop met een dramatische nieuwe look die de nadruk legt op gebruikerscontent. De nieuwe functie Stacks organiseert rommelige desktops door bestanden automatisch in keurige groepen te stapelen. Bekende iOS-apps, waaronder nieuws, aandelen, spraakmemo's en Home, zijn nu voor het eerst beschikbaar op de Mac. FaceTime voegt nu ondersteuning toe voor groepsgesprekken en de Mac App Store krijgt een volledig herontwerp met rijke redactionele inhoud en de toevoeging van apps van topontwikkelaars, waaronder Microsoft, Adobe en anderen aldus Apple.

"MacOS Mojave is een belangrijke update die krachtige nieuwe functies introduceert voor een groot aantal Mac-gebruikers, van consumenten tot professionals," zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. "Dark Mode zorgt voor een dramatische nieuwe look voor macOS, dat uw inhoud vooraan plaatst, vertrouwde iOS-apps komen voor de eerste keer naar de Mac en de opnieuw ontworpen Mac App Store maakt het vinden van nieuwe apps eenvoudiger en aangenamer dan ooit."

Dark Mode
macOS Mojave-gebruikers kunnen overschakelen naar de donkere modus om hun bureaublad naar een donkerder kleurenschema te transformeren, waarbij de nadruk wordt gelegd op gebruikersinhoud terwijl de bedieningselementen naar de achtergrond verdwijnen. Gebruikers kunnen schakelen tussen een lichte en een donkere desktop en ingebouwde Mac-apps zoals Mail, Berichten, Kaarten, Agenda en Foto's bevatten allemaal Dark Mode-ontwerpen. macOS Mojave beschikt ook over een nieuwe dynamische desktop die de bureaubladafbeelding automatisch aanpast aan het tijdstip van de dag. Er is een API beschikbaar, zodat ontwikkelaars de donkere modus kunnen implementeren in hun apps.

Desktop en Finder
Stacks voor de desktop kunnen zelfs de meest rommelige desktops ordenen door bestanden automatisch te stapelen in overzichtelijke groepen op basis van het bestandstype. Gebruikers kunnen hun Stacks aanpassen om te sorteren op basis van andere bestandsattributen zoals datum en tags. Finder krijgt ook een belangrijke update in macOS Mojave met een volledig nieuwe galerijweergave waarmee gebruikers visueel door bestanden kunnen bladeren. Het Voorvertoningsvenster toont nu alle metadata van een bestand, waardoor het gemakkelijker wordt om media-items te beheren. Met Snelle acties kunnen gebruikers dingen doen zoals PDF's maken en beveiligen met een wachtwoord en aangepaste Automator-acties in bestanden uitvoeren vanuit de Finder. Quick Look biedt een snelle, volledige preview van een bestand, zodat gebruikers afbeeldingen kunnen roteren en bijsnijden, PDF's kunnen markeren en video- en audiofragmenten kunnen trimmen zonder ooit een app te openen.

Nieuws, aandelen, spraakmemo's en Home
In macOS Mojave zijn handige apps zoals nieuws, aandelen, spraakmemo's en Home nu voor het eerst beschikbaar op Mac. In de app Nieuws zien de artikelen, foto's en video's er geweldig uit op het Mac-display en kunnen gebruikers hun favoriete publicaties vanuit één app volgen. Met Home kunnen Mac-gebruikers hun HomeKit -accessoires bedienen om bijvoorbeeld verlichting uit en aan te doen of de instellingen van de thermostaat aan te passen zonder ooit van hun computer te hoeven stappen. Met spraakmemo's kan de gebruiker volgens Apple eenvoudig persoonlijke notities, lezingen, vergaderingen, interviews en liedideeën opnemen en deze openen vanaf iPhone, iPad of Mac. Stocks levert samengesteld marktnieuws naast een gepersonaliseerde watchlist, compleet met citaten en interactieve grafieken.

Groep FaceTime
Met Group FaceTime kun je volgens Apple gemakkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd chatten. Deelnemers kunnen op elk moment worden toegevoegd, later deelnemen als het gesprek nog steeds actief is en ervoor kiezen om mee te doen met video of audio van een iPhone, iPad of Mac - of zelfs deelnemen met FaceTime-audio van Apple Watch.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!