Redactie - 09 juni 2018

Centralpoint wint aanbesteding provincies voor circulaire inkoop telecommunicatie

Centralpoint wint aanbesteding provincies voor circulaire inkoop telecommunicatie image

Zeven Nederlandse provincies en twee organisaties die aan deze provincies zijn gelieerd hebben Centralpoint een aanbesteding gegund om actief grondstoffenschaarste en elektronisch afval in de telecomsector tegen te gaan. De organisaties kopen niet alleen gezamenlijk circulaire telecommunicatiemiddelen in, maar compenseren ook het grondstofverbruik van mobiele telefoons dankzij een samenwerking met start-up Closing the Loop.

Het vraagstuk begon met de wens van lagere overheden: de duizenden telefoons die zij jaarlijks afnemen, moesten een positieve impact op de maatschappij hebben. Dit hebben de overheidsorganisaties voor elkaar gekregen door dit te vragen in de aanbesteding: de negatieve impact van hun aanschaf moest gecompenseerd worden.

Twee bekende negatieve effecten van de telefoniewereld moeten hiervoor onder handen worden genomen: een toenemende grondstoffenschaarste en de problematiek van elektronisch afval in ontwikkelingslanden. De huidige aanbesteding compenseert voor grondstofverbruik - de metalen waarvan een mobieltje wordt gemaakt – en het feit dat veel toestellen uiteindelijk eindigen op de afvalbergen in Afrika en Azië. Deze compensatie wordt uitgevoerd door Closing the Loop, een Amsterdamse social enterprise. De start-up redt kapotte telefoons van de vuilnisbelt in Afrikaanse landen om ze vervolgens te recyclen.

Zo worden de duizenden nieuwe smartphones die de overheden gaan afnemen,door middel van een aanbestedingsproces ‘grondstof-neutraal’ worden gemaakt. Deze vorm van green public procurement zal naar verwachting van centralpoint.nl een impuls geven voor circulariteit in de IT-markt.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!