Witold Kepinski - 07 juni 2018

Microsoft zinkt datacenter af in Atlantische Oceaan voor kust Schotland

Microsoft heeft een datacentrum laten afzinken in de Atlantische Oceaan vlak voor de kust van Schotland. De leverancier test met deze Project Natick de levensvatbaarheid van op zee gebaseerde datacenters zo meldt Cindy Rose, Chief Executive van Microsoft UK.

Het Microsoft datacenter is milieuvriendelijk ligt nu voor de kust van de Orkney-eilanden in Schotland, als onderdeel van een project dat duurzame IT onderzoekt. Het prototype van een scheepscontainer ter grootte van een schip, dat een bepaalde tijd in de zee achterblijft voordat het wordt hersteld, kan gegevens bewaren en informatie verwerken voor maximaal vijf jaar zonder onderhoud. Ondanks dat het zo krachtig is als enkele duizenden high-end consumenten-pc's, verbruikt het datacenter minimale energie, omdat het op natuurlijke wijze wordt gekoeld.

Datacenter

De 40 meter lange zeecontainer, die in totaal 864 servers in 12 racks hebben heeft en 117 voet op de zeebodem ligt, wordt aangedreven door hernieuwbare energie in de vorm van getijdenturbines en golfenergieomzetters, evenals landgebonden windturbines. Het datacenter gebruikt ook zeewater om de juiste temperatuur te behouden - in tegenstelling tot koelapparatuur die wordt gebruikt in conventionele datacenters.

De installatie is iets meer dan twaalf meter lang en ruim drie meter in doorsnee. De servers hebben in totaal 27,6 petabyte opslagruimte, genoeg voor ongeveer vijf miljoen films', aldus Microsoft. De proefopstelling blijft een jaar lang liggen. Microsoft houdt in de gaten hoe de installatie zich houdt en of het idee werkbaar is.

Het is de tweede keer dat Microsoft zoiets probeert. In 2015 had het bedrijf een kleiner datacentrum in de zee bij Californië geplaatst.

Cindy Rose zegt dat Microsoft goed bezig is met dit project als 'leider op het gebied van cloud computing, kunstmatige intelligentie en machine learning'. 

Lees meer in de blog.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!