Amazon en eBay staken verkoop slim speelgoed wegens beveiligingsproblemen
09-06-2018 | door: Redactie

Amazon en eBay staken verkoop slim speelgoed wegens beveiligingsproblemen

Amazon en eBay verkopen niet langer het 'slimme speelgoed' CloudPets, een interactieve knuffel, nadat is gebleken dat spraakopnames van kinderen en ouders onbeveiligd online werden opgeslagen. In februari 2017 kwam al aan het licht dat miljoenen berichten vrij toegankelijk waren. Fabrikant Spiral Toys gaf toen aan maatregelen te nemen, maar die zijn vooralsnog niet voldoende gebleken. De online retailers hebben daarom deze beslissing genomen.

Dennis de Leest (foto) van F5 Networks reageert op dit nieuws: "De CE-certificatie op veel speelgoed zegt iets over de gezondheidsrisico's en veiligheid van het product volgens de Europese standaarden Veel consumenten denken echter dat zo'n keurmerk ook betekent dat de gebruikte software uitvoerig is getest. Dit voorval wijst uit dat dat niet het geval is, en doet denken aan andere recente voorbeelden van slimme assistenten die continu meeluisteren en gesprekken opslaan."

"Retailers moeten worden aangezet een minimaal beveiligingsniveau te eisen van fabrikanten voordat producten in de schappen komen", aldus De Leest. "In de VS wordt gewerkt aan een wet rond IoT cybersecurity die bepaalt dat apparatuur aan bepaalde regels moet voldoen, zonder standaard wachtwoorden en met robuuste firmware die patches kan krijgen. Deze verantwoordelijkheid ligt uiteraard niet alleen bij retailers; consumenten spelen ook een belangrijke rol en moeten bewust zijn van de gevolgen als ze connected apparatuur in huis halen. Speelgoed is het nieuwste voorbeeld van de groeiende hoeveelheid apparaten die we met internet verbinden en in huis halen, maar mogelijk als wapen gebruikt kunnen worden om websites en servers plat te leggen via bijvoorbeeld DDoS-aanvallen"

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security