Redactie - 08 juni 2018

Succesvol project Arrow en WEM leidt tot distributieovereenkomst

Succesvol project Arrow en WEM leidt tot distributieovereenkomst image

Arrow distribueert sinds kort het innovatieve no-code applicatieplatform van het Nederlandse bedrijf WEM. De samenwerking kwam op een bijzondere manier tot stand, zo leggen Bart van Rheenen (Managing Director Benelux van Arrow ECS) en Rob Schilperoort (CEO van WEM) uit.

Het verhaal begint met een plan dat Bart van Rheenen al een tijdje heeft. Hij wil partners die daar behoefte aan hebben helpen door het hele proces rond de inkoop over te nemen. “Dat bespaart hen heel veel tijd en geld.”

Applicatie bouwen
In overleg met de eerste geïnteresseerde partner gaf hij een externe partij opdracht een applicatie te bouwen om de complete workflow in te kunnen zien en aan te kunnen sturen. Een eerste samenwerking leverde na drie weken niet het gewenste resultaat op. Toen iemand binnen Arrow de naam WEM noemde als mogelijke platformleverancier, krabde Van Rheenen zich eerst achter de oren. “Om eerlijk te zijn, ik kende het bedrijf van naam, maar niet veel meer dan dat.”

Er kwam een gesprek tussen Arrow en WEM. “Ik legde in dat gesprek uit wat WEM was en dat met ons platform applicatieontwikkeling voor bijna iedereen mogelijk is. Ik zag Bart kijken met een geïnteresseerde en verbaasde blik”, herinnert Rob Schilperoort zich. Van Rheenen: “Rob liet me zien hoe het werkte. Ik kende hem een half uur, maar ik zat op het puntje van mijn stoel. Maar ik was ook sceptisch. ‘Laat maar zien dan, met je mooie verhaal’, dacht ik.”  Schilperoort beloofde aan Van Rheenen dat er binnen twee tot drie dagen een oplossing getoond kon worden.

Veel kansen
Die deadline werd ruimschoots gehaald. Binnen die korte tijd stond er niet zomaar een applicatie, maar eentje waar de betrokken partner erg enthousiast over was. Uit het succesvolle project ontstond een distributiesamenwerking in de Benelux waar beiden heel blij mee zijn. “Een samenwerking met Arrow stond al lange tijd erg hoog op mijn wensenlijstje”, vertelt Schilperoort. “We kiezen bewust voor een kennisdistributeur en niet voor een broadliner.”

Van Rheenen legt uit dat de samenwerking voor Arrow-partners veel kansen biedt. “We hebben in november vorig jaar een WEM-training gegeven aan tien partners die een dwarsdoorsnede vormen van ons partnerlandschap, met een uiteenlopende hoeveelheid technische kennis. Na de training liepen ze stuk voor stuk de deur uit met een klant in gedachte waarbij ze het toe konden passen. ‘Laat me weten wanneer jullie hiermee aan de slag gaan’, zeiden ze tegen ons.”

Democratiseren
WEM werd onlangs in een rapport van IDC omschreven als een bedrijf dat softwareontwikkeling democratiseert. Het maakt het mogelijk om applicaties zonder code te ontwikkelen. Schilperoort: “Waar low-code leveranciers het doel hebben om programmeren sneller te maken, omdat programmeurs duur en lastig zijn, hebben wij een andere insteek. Wij willen dat mensen die de business kennen ook software kunnen bouwen. Simpelweg omdat die businesskennis vaak nodig is. Er is geen enkele kennis van code nodig. Nul. Logisch na kunnen denken is genoeg. Ook hebben we het zelf-documenterende deel van API’s vertaald van machinetaal naar een taal die mensen begrijpen, waardoor de integratie met andere software heel makkelijk wordt.”

Alles wat er naast ontwikkelen bij komt kijken, daar heb je geen omkijken naar, vertelt Schilperoort. “De beveiliging, de penetratietesten, de ISO-certificeringen, de capaciteit… alles ligt al klaar als onderdeel van de oplossing. Daar hoef je niet eens meer over na te denken.”

Klantverhalen
WEM bedient - volledig via partners - het complete scala van éénpitter tot enterprise. Schilperoort kan veel mooie klantverhalen noemen die het jonge bedrijf in korte tijd heeft opgebouwd. “Laatst was ik op gesprek bij een directeur van een groot farmaceutisch bedrijf. In dat gesprek begon ik meteen te modeleren. Toen de basis van de applicatie na drie kwartier stond, wilde zij dat ik even weg ging omdat ze er zelf mee aan de slag wilde gaan. Zo makkelijk zag het eruit wat ik deed. En zo makkelijk is het ook.”

Hij noemt ook een heel ander voorbeeld: “Een vrouw die bij een gemeente werkte zag een probleem bij haarzelf en haar collega’s, waar ook veel andere gemeentes mee worstelden. Ze wilde software om dat probleem op te lossen. Zonder enige kennis van IT of programmeren is ze aan de slag gegaan. Na een paar dagen had ze al iets in elkaar gezet dat ze aan haar collega’s kon laten zien. Inmiddels heeft ze haar baan bij de gemeente opgezegd en is ze fulltime bezig met het verkopen en doorontwikkelen van de software. Elke maand verdubbelt het gebruik en ze rolt het nu uit bij een paar van de grootste gemeentes van het land.”

Veel potentie
Van Rheenen is in korte tijd enorm onder de indruk geraakt. “Je gelooft bijna niet hoe makkelijk het werkt, hoe snel het gaat en welke voordelen je ermee kan behalen. Dat heb ik gemerkt in onze eigen organisatie. De uitdaging is nu om het overal te laten landen. En dat kan alleen als mensen het ervaren. Ik zie hier veel potentie in. Het past heel goed bij ons innovatieve karakter en dat van onze partners.”

Door: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!