Witold Kepinski - 09 juni 2018

Server business in Europa is booming

De IDC EMEA Server Tracker laat zien dat in het eerste kwartaal van 2018 de leveranciersomzet met 35 procent steeg tot 3,9 miljard dollar. Het aantal verscheepte eenheden steeg met 2 procent naar 542.000. In euro stegen de opbrengsten van 1Q18 EMEA-server met 17,0 procent op jaarbasis tot 3,1 miljard euro. Wisselkoersschommelingen hadden een invloed op de sterke dollarinkomsten gedurende het kwartaal, als gevolg van een hogere waarde in euro / dollar vergeleken met 1Q17. Lenovo groeide het sterkst daarna gevolg door Dell EMC en HPE.

Op productniveau groeide het standaard rack, dat is geoptimaliseerd als grootste omzetgenerator, met 45,2% op jaarbasis door grote deals in het VK en NederlandStandaard multinode-zendingen groeiden met een aanzienlijk 251,4% YoY-percentage, grotendeels aangedreven door het VK, Duitsland en Nederland. Een andere opvallende bijdrager aan de driemaandelijkse groei in EMEA waren op maat gemaakte multinode-eenheden, die met 107,3% YoY groeiden in termen van inkomsten. Hogere gemiddelde verkoopprijzen in de aangepaste servers met hoge specificaties droegen de verbeterde prestaties in dit productsegment. Aangepaste rack-geoptimaliseerd was het enige serversegment dat in de loop van het kwartaal daalde, dankzij een voortdurende overgang naar aangepaste multinode-eenheden die superieure prestatiespecificaties bieden.

"In het eerste kwartaal van 2018 stegen de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) van de top 5 x86-serverleveranciers in West-Europa met gemiddeld 32% op jaarbasis. Centraal in deze stijging waren fluctuaties in wisselkoersen, maar ook toegenomen attach rates, inclusie van de nieuwe Skylake-processors van Intel en de aanhoudende druk die wordt gevoeld door de vraag naar geheugencomponenten, "zei Eckhardt Fischer, senior onderzoeksanalist, IDC West-Europa.

In vergelijking met OEM-leveranciers waren de groeicijfers van oorspronkelijke ontwerpfabrikanten (ODM's) aanzienlijk lager dan in 1Q18. De toename van 1,4% op jaarbasis was voornamelijk te wijten aan een daling van ODM hyperscale datacenter-deals in Ierland, Finland en Rusland. De groei van ODM zal naar verwachting aan het einde van 2018 en 2019 versnellen met nieuwe cycli van lanceringen van datacenters voor Apple, AWS en Google.

Regionale hoogtepunten

Segmentering van de marktprestaties op West-Europees niveau, het VK en Nederland waren opvallende performers in 1Q18. Met 65,3% groei tot $ 733,6 miljoen, overtroffen de voormalige Duitsland als de grootste markt van de regio, aangedreven door sterke groei voor alle top vijf leveranciers. Als we grote hyperscale datacenterbeleggingen buiten beschouwing laten, kan de snelle groei in het VK worden toegeschreven aan een verzwakking van Brexit-angsten die datacenterinvesteringen in het VK onderbroken hadden. In Nederland was een groei van 120,2% tot $ 322,0 miljoen voornamelijk het gevolg van voortdurende hyperscale datacenterinvesteringen in het land . De Zwitserse servermarkt was ook een opmerkelijke performer in het kwartaal en steeg met 64,4% dankzij de aanzienlijke groei van IBM Large System. Finland was het enige West-Europese land dat gedurende het kwartaal een omzetdaling te zien kreeg,

De serveropbrengsten in Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEMA) zijn in het eerste kwartaal van 2018 verder gestegen, met 28,5% jaar-op-jaar gestegen tot $ 688,36 miljoen, ondanks de daling in eenheden , "zei Jiri Helebrand, onderzoeksmanager, IDC CEMA. "De doorlopende productvernieuwingscyclus en de aanhoudende positieve economische dynamiek waren de belangrijkste drijfveren voor de sterkste omzetgroei in de afgelopen tien jaar. De subregio Midden- en Oost-Europa (CEE) groeide jaar-op-jaar met 24,3% met een omzet van $ 302,28 miljoen onder leiding van sterke vraag naar servers in de Tsjechische Republiek en Hongarije, die de vraag van de publieke sector waarnamen.

"De subregio het Midden-Oosten en Afrika (MEA) groeide met 31,9% op jaarbasis tot $ 386,09 miljoen in 1Q18, en vergelijkbaar met CEE zagen we een daling in eenheden, omdat zowel grote bedrijven als de publieke sector hun infrastructuur consolideren en kiezen voor rijkere configuraties Saoedi-Arabië en Turkije waren de toppresteerders, waarbij de laatstgenoemden profiteerden van een HPC-deal in de publieke sector. "

Taxonomie verandert

Modulaire servercategorie: Serverfactorfactoren zijn gewijzigd om de nieuwe "modulaire" categorie te omvatten die hedendaagse bladeservers en voor dichtheid geoptimaliseerde servers omvat (die worden hernoemd tot multinodingservers). Omdat het onderscheid tussen deze twee typen servers nog steeds vervaagt, gaat IDC verder met de categorie "modulaire server", omdat dit beter de richting aangeeft waarin leveranciers en de hele markt opschuiven als het gaat om serverontwerp.

Multinode (dichtheid-geoptimaliseerde) servers: modulaire platforms die niet voldoen aan de definitie van een blade van IDC worden geclassificeerd als multinode. Dit werd voorheen densiteit geoptimaliseerd in IDC's serveronderzoek en servergerelateerde trackerproducten.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!