Witold Kepinski - 12 juni 2018

Gartner ziet server business flink stijgen

Gartner ziet server business flink stijgen image

De sever omzet steeg in eerste kwartaal van 2018 met 33,4 procent en zendingen groeide 17,3 procent jaar-op-jaar, aldus onderzoeksbureau Gartner. "De servermarkt werd gedreven door stijgingen in bestedingen door hyperschaal en in grote en middelgrote datacenters. Ondernemingen en middelgrote bedrijven investeren momenteel in hun on-premises en co-locatie-infrastructuur om serververvangingen en groei-eisen te ondersteunen, zelfs als ze blijven investeren in openbare cloudoplossingen ", zegt Jeffrey Hewitt , vice-president van Gartner. "Bovendien, toen het ging om de gemiddelde verkoopprijzen van servers voor het kwartaal, was één reden dat DRAM-prijzen stegen vanwege beperkte leveringen."

Regionale resultaten waren gemengd. Noord-Amerika en Azië / Pacific kenden een bijzonder sterke groei met een tweecijferige omzetgroei (respectievelijk 34 en 47,8 procent). Qua leveringen groeide Noord-Amerika met 24,3 procent en groeide Azië / Pacific met 21,9 procent. EMEA rapporteerde een sterke jaarlijkse omzetgroei van 32,1 procent, terwijl de zendingen met 2,7 procent stegen. Japan kende een daling in zowel verzendingen als omzet (respectievelijk -5,0 procent en -7,3 procent). Latijns-Amerika kende een daling van de verzendingen (-1,8 procent), maar een omzetgroei (19,2 procent).

Dell EMC heeft een 51,4 groei doorgemaakt in de wereldwijde servermarkt op basis van de omzet in het eerste kwartaal van 2018. Deze groei heeft de kloof enigszins vergroot tussen Dell EMC en Hewlett Packard Enterprise (HPE) toen Dell EMC het kwartaal op de nummer 1-plaats eindigde met een marktaandeel van 21,5 procent, op de voet gevolgd door HPE met 19,9 procent van de markt. Inspur Electronics kende de sterkste groei in het eerste kwartaal van 2018 met 120,4 procent groei.

In servertransporten handhaafde Dell EMC de nummer 1-positie in het eerste kwartaal van 2018 met een marktaandeel van 18,2 procent. Ondanks een daling van 8,5 procent in serververzendingen, behaalde HPE de tweede plek met 13,1 procent van de markt.

De x86-servermarkt steeg in omzet met 35,7 procent en de zendingen stegen met 17,5 procent in het eerste kwartaal van 2018. De RISC / Itanium UNIX-markt bleef worstelen met zendingen met 52,8 procent, terwijl de omzet met 46,7 procent daalde.

Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA)

In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg de serveromzet in EMEA 3,7 miljard dollar, een groei van 32,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Serverleveringen bedroegen 517.000 eenheden, een stijging van 2,7 procent jaar op jaar.

"De sterke start van de EMEA-servermarkt tot 2018 wordt grotendeels bepaald door prijsstijgingen van componenten", zegt Adrian O'Connell, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "De kosten van bepaalde componenten nemen toe als gevolg van aanbodtekorten, en dit wordt verergerd door de recente wisselkoersvolatiliteit, waardoor de omzetcijfers toenemen in Amerikaanse dollars. De zeer bescheiden groei van de transporten toont de effecten van systeemprijzen aan."

In termen van omzet zagen alle top vijf leveranciers een sterke groei in het eerste kwartaal van 2018. Hewlett Packard Enterprise (HPE) behield de nummer 1 positie, maar het was de op een na gerangschikte Lenovo die de sterkste groei van 70 procent had. Deze sterke groei is deels te wijten aan de vergelijking met een zwak eerste kwartaal in 2017, aangezien de activiteiten van Lenovo zijn afgenomen sinds de overname van System X. Desalniettemin markeert het wat het bedrijf hoopt dat het het begin is van een ommekeer in zijn prestaties op de servermarkt.

Dell EMC zag de tweede sterkste groei van de top vijf leveranciers. "Dell EMC blijft het goed doen in EMEA", aldus O'Connell, "Het eerste kwartaal is meestal een goed kwartaal voor Dell EMC, maar het heeft een recordomzetaandeel bereikt in het eerste kwartaal van 2018 en de kloof tussen zichzelf verkleind en HPE nu minder dan 10 procent. De aanhoudende beperkingen van het aanbod in het geheugen, die zich naar verwachting in de tweede helft van 2018 zullen voortzetten, hebben duidelijk een impact op de markt en zorgen voor het grootste deel van de omzetgroei. De bescheiden groeipercentages van zendingen wijzen erop dat de marktvraag niet veel is toegenomen. De zeer positieve opbrengsten, maar samen met de sterke acceptatie aan het begin van deze upgradecyclus, betekent dat het in ieder geval een veel positievere start is tot 2018 dan we begin 2017 hebben gezien."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!