Witold Kepinski - 12 juni 2018

EMEA Printer Hardware verkoop 3 procent hoger in Q1 2018

De EMEA Printer Hardware verkoop was 3 procent hoger in het eerste kwartaal van 2018. Maar de verkoop in Nederland daalde met vijf procent aldus onderzoeksbureau CONTEXT. De positieve resultaten waren grotendeels te danken aan de toegenomen verkoop in het Midden-Oosten en Afrika (MEA) en de Centraal- en Oost-Europese (CEE) regio's, wat voldoende was om dalingen in West-Europa (WE) te compenseren.

De verkoop van printers naar Centraal- en Oost-Europa (CEE) steeg dit kwartaal fors, waarbij de regio een groei van +10% op jaarbasis noteerde - de eerste toename van de sell-in in het afgelopen jaar. Er waren meer eenheidsverzendingen in alle categorieën, maar de algehele positieve resultaten werden grotendeels bepaald door een + 8% jaarlijkse toename van laserhardware. De verkoop aan Rusland vormt bijna de helft van alle verkopen aan CEE, dus een stijging van + 10% was er nog een belangrijke driver. Er was een aanzienlijke groei in de verkoop van inkjet multifunctionele printers (MFP's) naar de Tsjechische Republiek, Roemenië en Rusland.

Het Midden-Oosten en Afrika (MEA) bleven beter presteren dan andere regio's, maar de + 17% jaar-op-jaargroei van eenheidsverzendingen was vergelijkbaar met die van het vorige kwartaal en is vorig jaar een daling. De algehele stijging werd grotendeels aangedreven door inkjet MFP's, hoewel er ook in alle andere categorieën een stijgende groei was. Het verkoopniveau van printerhardware bleef stijgen in de VAE, waar de groei van + 13% jaar-op-jaar vooral werd aangedreven door inkjet MFP's; de groei met dubbele cijfers in Turkije, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika volgde in het eerste kwartaal van 2017 bijzonder zwak. Hoewel de eenheidstransporten van inkjet MFP's bleven groeien, daalde de daling in andere categorieën tot een algemene daling in Israël en Egypte.

"Sell-in naar West-Europa is goed voor ongeveer 65% van alle printerhardware-zendingen naar EMEA en daalde in het eerste kwartaal van 2018 met -3% op jaarbasis - hoewel dit een verbetering was ten opzichte van de voorgaande twee kwartalen", zei Ralph Mascarenhas, Imaging Analyst bij CONTEXT. "De sell-in-niveaus van apparaten met één functie bleven dalen, wat een aanzienlijke bijdrage leverde aan de algehele daling, terwijl die van MFP's hoger waren dan in het eerste kwartaal van 2017."

Terwijl in de meeste West-Europese landen de terugverkoop van printers daalde, waren er positieve resultaten in Frankrijk en Italië, waar de zendingen groeiden met respectievelijk + 1% en + 2%, grotendeels als gevolg van de sterke verkoop van inkjet MFP's.

Verkoop per land Q1-18

Duitsland -8%

Frankrijk 1%

Verenigd Koningkrijk -2%

Italië 2%

Spanje -9%

Nederland -5%

Zweden -5%

Zwitserland -11%

Oostenrijk 27%

België 5%

Denemarken -17%

Griekenland 35%

Finland -8%

Portugal -4%

Noorwegen -14%

Polen -2%

VAE 13%

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!