Witold Kepinski - 13 juni 2018

Open Line en Mitch&Mates bieden Zorginformatie-uitwisseling-as-a-Service

Gebrekkige informatie-uitwisseling tussen verschillende zorgverleners onderling en tussen zorgverleners en de patiënt vormt al jaren één van de belangrijkste belemmeringen om de kwaliteit van zorg te verhogen. Daarom hebben Open Line en Mitch&Mates de handen in elkaar geslagen en bieden zij vanaf het najaar van 2018 diverse diensten aan om de communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverleners en hun patiënten/cliënten te verbeteren.

De omgeving bestaat uit een regioportaal waarin patiënten/cliënten een eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) vinden. Daarnaast is er een samenwerkingsplatform dat zorgverleners faciliteert in het eenvoudig uitwisselen van medische data. Zo biedt het platform Enterprise Imaging-as-a-Service en is er een verwijsservice. Ook wordt er gewerkt aan functionaliteit op het gebied van MDO, denk bijvoorbeeld aan een tumor-board-as-a-service. Het platform is voorzien van een consent-functie die patiënten in staat stelt zelf te bepalen wie welke data mag zien. Ook komen er centrale services zoals BGZ-ontsluiting. Het platform voldoet aan de VIPP-eisen.

Open Line en Mitch&Mates bieden Zorginformatie-uitwisseling-as-a-Service aan op basis van een pay-per-use-model. Ze werken nauw samen met andere partners die hun producten en systemen, waar normaalgesproken langdurige implementatietrajecten aan vast zitten, via dit platform ontsluiten. Hun diensten worden daardoor ook via pay-per-use beschikbaar. De eerste samenwerkingsverbanden zijn inmiddels gesloten met Parsek, Hyland en Cisco. “We zetten in op toegevoegde waarde en functionaliteit en willen de meest relevante Trusted Cloud partner voor de gezondheidszorg in Nederland worden”, aldus Jo Verstappen (foto), CEO van Open Line.

Betalen naar gebruik

De twee belangrijkste redenen waarom regionale uitwisseling van medische data slecht van de grond komt zijn de hoge kosten voor projecten op dit gebied, gecombineerd met IT-beperkingen bij met name de kleinere organisaties in de zorgketen. Open Line en Mitch&Mates nemen deze beperkingen weg door het uitwisselen van zorginformatie, het opslaan ervan en het betrekken van de zorgvrager, aan te bieden als dienst waarvoor zorgorganisaties betalen naar gebruik. Er is geen langdurig implementatietraject nodig om van het platform gebruik te maken. Het enige wat moet gebeuren is het koppelen van het medische informatiesysteem en het inrichten van de gewenste workflows.

“Natuurlijk bedenken we het niet allemaal zelf. We betrekken onze klanten bij het ontwikkelen van de specifieke diensten. Het platform is dus in cocreatie ontstaan. Maar we hebben ook onze eigen koppige visie om duurzame oplossingen te ontwikkelen die de sector écht vooruit helpen”, aldus Yannic Sterken, CEO van Mitch&Mates

Ecosysteem met Parsek, Hyland en Cisco

Open Line is een aanbieder van slimme cloudoplossingen voor de zorg. Mitch&Mates is ontwikkelaar van informatiesystemen voor de zorg. Voor het ontwikkelen van bovengenoemde diensten is een samenwerkingsverband aangegaan met Parsek, Hyland en Cisco. Parsek is de ontwikkelaar van Vitaly, een veilig webbased platform waarmee artsen, patiënten en andere stakeholders kunnen communiceren en documenten kunnen delen, zoals uitslagen of instructies bij medicatie. Hyland is leverancier van het Vendor Neutral Archive (VNA) Acuo, een enterprise imaging systeem dat medische data in zowel DICOM- als niet-DICOM formaat kan opslaan en toegankelijk kan maken via één portal. Cisco levert technologie voor samenwerking en communicatie, zodat ook deze mogelijkheden beschikbaar zullen zijn. Klanten kunnen overigens op al deze gebieden ook met hun eigen oplossingen werken. Ze kunnen zelf kiezen welke diensten ze aan of uit zetten.

Data voor wetenschappelijk onderzoek

Zoals gezegd hebben patiënten zelf de regie wie welke data mag inzien. Ze kunnen daarbij ook aangeven of hun data mag worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Open Line en Mitch&Mates willen zo nieuwe mogelijkheden bieden aan onderzoekers, die hiermee een schat aan data tot hun beschikking krijgen. Het doel is uiteindelijk om een brug te slaan tussen de klinische en de research behoeften, zodat resultaten uit wetenschappelijk onderzoek sneller kunnen worden toegepast in de klinische praktijk.

Op dit moment worden in samenwerking met de eerste bètaklanten in het zuiden van Nederland de eerste use cases live gebracht. Het platform zal vanaf het najaar van 2018 voor zorgverleners en patiënten/cliënten in heel Nederland beschikbaar zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!