Foxconn onderzoekt arbeidsomstandigheden in Amazon Echo fabriek
13-06-2018 | door: Redactie

Foxconn onderzoekt arbeidsomstandigheden in Amazon Echo fabriek

De Chinese fabriek van Focconn die Amazon Echo-luidsprekers en Kindle-lezers produceert wordt onder de loep genomen na meldingen van misstanden op de werkplekken.

China Labour Watch, een Amerikaanse waakhond, zegt ernstige inbreuken in de Hengyang Foxconn-fabriek in de provincie Hunan te hebben gevonden. Vooral flexwerkers/uitzendkrachten zonder vaste contract zijn de klos. "Terwijl reguliere werknemers vijf dagen training krijgen, ontvangen tijdelijke werknemers slechts acht uur training, wat ver beneden de wettelijke bepaling van 24 uur pre-job veiligheidstraining ligt", verklaart de China Labor Watch. "Expeditiepersoneel is ook verplicht om de fysieke onderzoekskosten te betalen, terwijl sommige reguliere werknemers aangaven geen kosten te hoeven betalen voor het lichamelijk onderzoek."

Bovendien is ziekteverlof voor uitzendkrachten niet betaald en worden ze regelmatig tijdens het laagseizoen met vakantie gestuurd, staat in het rapport. "Gedurende deze tijd ontvangen ze geen loon."

Het in Taiwan gevestigde Foxconn heeft vaker te maken met meldingen rond (vermeende) mensenrechtenschendingen , hoewel het bedrijf de afgelopen tijd hard heeft gewerkt om de arbeidsomstandigheden en de beloning te verbeteren .

Sommige Foxconn-fabrieken zijn de laatste tijd opgeschrikt door rellen, explosies en in sommige gevallen overlijden van personeelsleden .

Foxconn heeft snel gereageerd en gezegd dat het de kwestie onderzoekt. "We voeren een volledig onderzoek uit naar de gebieden die in dat rapport aan de orde worden gesteld. Als dit waar blijkt te zijn, zullen onmiddellijk acties worden ondernomen om de activiteiten in overeenstemming te brengen met onze Gedragscode", zei Foxconn Technology Group in een verklaring per e-mail aan Reuters.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware