Amerikaanse senatoren willen nieuw verbod op ZTE producten

13-06-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse senatoren willen nieuw verbod op ZTE producten

Verschillende Amerikaanse senatoren verzetten zich tegen de deal van de Amerikaanse president Donald Trump met de Chinese telecomgigant ZTE. Een groep senatoren stelt een nieuw verbod voor op zowel producten van alle Chinese telecombedrijven. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting nog deze week in stemming gebracht.

Dit meldt The Register. Het verbod op het gebruik van ZTE producten door de Amerikaanse overheid werd in april afgekondigd. Het verbod werd opgelegd aangezien ZTE niet voldeed aan de voorwaarden van een regeling uit maart 2017 rond een zaak met betrekking tot schendingen van handelssancties die zijn opgelegd aan Iran. De sanctie leverde ZTE veel schade op. Zo zou het bedrijf door het verbod meer dan 2 miljard dollar aan inkomsten zijn misgelopen. Amerikaanse bedrijven leveren naar schatting 25 tot 30 procent van de componenten in ZTE-producten.

Schikking

ZTE sloot onlangs een schikking met president Trump, die onder andere een boete van 1,4 miljard dollar en een reorganisatie van het managementteam omvat. Dankzij deze schikking wordt het verbod op ZTE opgeheven. De democratische senator Chuck Schumer roept het congres in een verklaring echter op dit besluit ongedaan te maken. Schumer stelt dat er geen goede reden is om ZTE een tweede kans te geven en wijst erop dat het besluit haaks staat op een eerdere belofte van de president om een harde houding aan te nemen ten opzichte van China.

Het nieuwe wetsvoorstel gaat overigens verder dan het eerdere verbod op ZTE producten. Het voorstel verbiedt Amerikaanse overheden en overheidsdiensten zaken te doen met ZTE, Huawei of andere Chinese telecombedrijven.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility