Redactie - 14 juni 2018

Europees Parlement keert zich tegen Kaspersky producten

Europees Parlement keert zich tegen Kaspersky producten image

Het Europees Parlement heeft een motie aangenomen om de Russische software van Kaspersky Lab uit EU instellingen te verwijderen. In de niet-bindende resolutie wordt Kaspersky Lab software als kwaadaardig bestempeld.

De brede, niet-bindende motie heeft vooral betrekking op cyberdefensie en stelt dat "de EU en de lidstaten te maken hebben met een ongekende bedreiging in de vorm van politiek gemotiveerde, door de staat gesteunde cyberaanvallen".

De motie volgt het voorbeeld van de Nederlandse regering, die eerder plannen aankondigde om het gebruik van de producten van de Russische antivirusfabrikant geleidelijk af te schaffen, ondanks Kaspersky's beloofde transparantie-initiatief en dat het zijn hoofdkantoor verplaatst naar Zwitserland.

Het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben al stappen ondernomen om Kaspersky van overheidsafdelingen te verwijderen uit verdenkingen van betrokkenheid van Russische staat bij de software. Juridische stappen van de softwaremaker tegen de blokkering van de VS zijn tot nu toe niet succesvol geweest.

Lees meer details en reactie van Kaspersky Lab in The Register.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!