Redactie - 15 juni 2018

BT bouwt quantum-secured high-speed fibre netwerk

BT bouwt quantum-secured high-speed fibre netwerk image

BT kondigt aan dat ze het eerste Britse quantum-secured high-speed fibre netwerk hebben gebouwd, met kwantumcryptografie en een snelheid van 500 Gbps (Gigabits per seconde). Het netwerk beslaat 120 km via meerdere uitwisselingen tussen BT Labs in Ipswich en Cambridge University.

Kwantumlinks staan erom bekend dat ze vrijwel ‘onhackbaar’ zijn, omdat ze gebruik maken van afzonderlijke fotonen (lichtdeeltjes) om gegevenscodering-‘sleutels’ (Quantum Key Distribution) te verzenden via de optische vezel. Als deze communicatie wordt onderschept, kan de afzender zien dat er met de koppeling is geknoeid en kunnen de gestolen fotonen niet worden gebruikt als onderdeel van de sleutel. Dit maakt de gegevensstroom voor elke hacker onbegrijpelijk.

Hoewel dit niet voorkomt dat hackers de verbinding indirect doorbreken – bijvoorbeeld door de systemen aan weerszijden van de koppeling zelf te infiltreren – blijven alle gegevens die via de link reizen veilig gesteld en beschermd voor nieuwsgierige blikken.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!