Wouter Hoeffnagel - 16 juni 2018

Mobiel dataverbruik in buitenland met 435% gestegen na afschaffing roamingkosten

Nederlanders internetten sinds het afschaffen van de roamingkosten voor mobiel internet in het buitenland verveelvoudigd. Europese cijfers laten zien dat het dataverbruik in de eerste maanden na de afschaffing van de roamingkosten met 435% zijn gestegen. Cijfers van sommige telecomproviders zijn echter nog hoger.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de NOS. T-Mobile meldt dat het dataverkeer met een factor 6 tot 7 gegroeid is, waarmee het bedrijf de grootste stijging in dataverkeer ziet. VodafoneZiggo meldt dat het dataverbruik van een factor 4 is gestegen, wat overeenkomt met de Europese cijfers. KPN geeft geen concrete cijfers vrij, maar spreekt wel over een 'veelvoud van het dataverbruik'.

Inhaalslag

"Er is sprake van een inhaalslag", zegt Tim Wijkman, analist bij Telecompaper, tegen de NOS. "In Nederland verdubbelt het dataverbruik zowat jaar op jaar. Maar het werd niet gestimuleerd om je smartphone ook in het buitenland te gebruiken. Nu het schokeffect van hoge rekeningen is verdwenen, zie je het verbruik over de grens hard groeien. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer."

De NOS wijst erop dat ondanks de afschaffing van roamingkosten klanten in het buitenland in sommige gevallen wel met (extreem) hoge kosten geconfronteerd kunnen worden. Zo werd een Duits gezin onlangs geconfronteerd met een rekening van maar liefst 12.000 euro nadat hun zoon tijdens een cruise van Duitsland naar Noorwegen online video's had bekeken. Aangezien het cruiseschip buiten bereik van de zendmasten voer, maakte de mobiele telefoon die hiervoor werkt gebruikt automatisch gebruik van dure verbindingen. Voor internetten in landen buiten de EU worden daarnaast nog steeds roamingkosten in rekening gebracht, waardoor ook hier de internetkosten kunnen oplopen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!