HPE Reimagine 2018 demonstreert de digitale transformatie

16-06-2018 | door: Dick Schievels

HPE Reimagine 2018 demonstreert de digitale transformatie

Reimagine 2018 van HPE vond plaats op 12 juni in de Midden Nederland Hallen te Barneveld. Met als thema ‘Recharge your Brain’ werd de bezoekers – vanaf de ontvangst om acht uur ’s ochtends tot en met de ‘drinks & bites’ aan het eind van de dag – een veelzijdig programma voorgeschoteld. Dutch IT-channel was ter plekke en deed verslag!

In een paar zinnen schetst Michiel van Vlimmeren, Managing Director HPE Nederland, tijdens zijn openingsspeech wat zijn bedrijf met Reimagine 2018 duidelijk wil maken. “Op Reimagine 2017 in Nieuwegein was ons thema ‘Everything Computes’. Toen vertelden we  we dat de digitale transformatie eraan zat te komen. Vandaag laten we zien dat die digitale transformatie geen hype meer is maar noodzaak en laten we voorbeelden zien van digitale transformaties bij onze klanten.”

Drie voorwaarden

Want, vervolgt Van Vlimmeren even later, of het nu gaat over Blockchain bij het creëren van nieuwe businessmodellen, of over Data Analytics om de klant beter te leren kennen, het zijn binnen die digitale transformatie allemaal voorbeelden van ontwikkelingen die voor elk bedrijf onontbeerlijk zijn wil het competitief kunnen blijven. “Ieder bedrijf móet digitaal transformeren. De vraag is alleen: hoe pak je dat succesvol aan.”

Daarvoor moet je volgens Van Vlimmeren voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de primaire doelstellingen van je organisatie leidend zijn aan de doelstellingen die je definieert rondom je digitale transformatie. Tweede belangrijke voorwaarde is dat je snel tot resultaten moet kunnen komen om snel de meerwaarde te kunnen laten zien. Want alleen zó voorkom je, zegt hij, dat je na een uitgebreid en langdurig project tot de ontdekking komt dat de volgende innovatie alweer heeft plaats gevonden. En de derde belangrijke voorwaarde is het creëren van een sterk IT-fundament. “In de eerste plaats om te zorgen dat organisaties überhaupt hun tijd kúnnen besteden aan de projecten die meerwaarde creëren voor hun business, maar ook om te bewerkstelligen dat men met al die nieuwe technologische uitdagingen ook daadwerkelijk om kan gaan!”

Machine Learning en AI

Dat gezegd hebbende zijn er wel een aantal elementen die het digitale transformatieproces uitdagend en spannend maken, waarschuwt Van Vlimmeren. Zo wordt tegenwoordig alles met alles verbonden en dat maakt dat security in een compleet ander daglicht komt te staan. Beveiligen op domeinniveau volstaat niet langer maar zal op componentniveau in producten moeten worden ingebouwd. De HPE Gen 10-servers voert hij aan als goed voorbeeld van die aanpak. Daarnaast volstaat, door de enorme toename van data in applicaties, de traditionele manier van programmeren en automatiseren niet meer en moeten we Machine Learning en Artificial Intelligence gaan inbouwen in onze producten. Dat om te bereiken dat ze zelflerend worden en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. “InfoSight (een Predictive Analytics-oplossing  [red]) ingebouwd in ons Aruba- en in ons Storage-portfolio, is daar een mooi voorbeeld van”, aldus Van Vlimmeren.

Composable Infrastructure

Een andere grote uitdaging die door Van Vlimmeren ten tonele wordt gevoerd, is dat we steeds minder goed kunnen voorspellen hoeveel data we morgen moeten verwerken en hoeveel functionaliteit we morgen exact nodig hebben daarvoor. We willen daarom resources – in de cloud of in het eigen datacenter, aan de ‘edge’ of in de ‘core’ – zo flexibel mogelijk in kunnen zetten. En de ultieme oplossing daarvoor, stelt hij, is een Composable Infrastructure Platform als HPE Synergy. Ook  flexibele “pay-per-use financieringsmodellen en “as-a-service” leveringsmodellen horen hierbij.

Innovatie-agenda

Innovatie is ondertussen een continu proces geworden, voegt hij daaraan toe. “Indien je niet in je organisatie inbouwt dat je continu een vertaling kunt maken van innovatie naar realisatie, dan loop je het risico dat je achterop raakt. Wij als HPE hebben dat vertaald in onze Innovatie-agenda.” Bovenaan die Innovatie-agenda staat wat HPE aanduidt als de ‘Intelligent Edge’. In een ontluikende IoT-wereld waarin alles met alles wordt verbonden, besef je na enig nadenken dat ‘mobile first’-netwerkarchitecturen leidend moeten zijn. Door de enorme toename in data wordt het daarbij zaak om die data zoveel mogelijk te verwerken en analyseren op de plaats waar die data verzameld wordt. “Dat betekent dat we compute naar de rand van het netwerk moeten brengen, en dat is wat wij verstaan onder Intelligent Edge.”

The Machine

Het is een concept en een manier van denken die aan het eind van het plenaire ochtendprogramma mooi wordt geïllustreerd door dr Ben Bennett in zijn inspiratie-keynote over de NASA en HPE. Bennett is Director HPC Strategy bij HPE, waarbij HPC staat voor High Performance Computing. Hij laat het publiek in de zaal zien hoe HPE zijn High Performance Computing niet alleen op aarde maar ook in de ruimte toepast. “De presentatie van Bennett toont aan hoe intensief en innovatief wij nadenken  over nieuwe compute-architecturen. Dat noemen wij in het HPE-jargon het nadenken over het creëren van ‘The Machine’.” De doelstelling daarvan is om binnen afzienbare termijn in staat te zijn om 4100 yottabyte (10 tot de macht 24 bytes) te kunnen verwerken. Dat is volgens Van Vlimmeren ongeveer 250 keer de totale hoeveelheid data die nu wereldwijd beschikbaar is. “Dat zegt iets over onze ambitie, maar dat zegt ook iets over hetgeen wij denken dat nodig is.”

Belang partner-ecosysteem

Aan het eind van zijn keynote wendt Van Vlimmeren zich tot de partners in de zaal. “Ik kreeg vorig jaar de opmerking dat ik wel héél vaak had gezegd dat de samenwerking met jullie, onze partners, zo belangrijk is. Maar dat ís ook zo! Wij kiezen bewust voor samenwerking met die partners die samen met ons tot totaaloplossingen kunnen komen. Oplossingen die straks zoveel mogelijk ‘as-a-service’ kunnen worden aangeboden. Want dat met name is essentieel voor ons aller succes in de toekomst.”

Een mooi voorbeeld daarvan is volgens Van Vlimmeren wat HPE doet in samenwerking met Nico.lab en Tymlez. “Nico.lab biedt een oplossing waarmee hersenscans op basis van Artificial Intelligence sneller en beter geanalyseerd kunnen worden. Daaronder zit een Blockchain-oplossing van Tymlez, en daaronder bevindt zich weer de technologie en de infrastructuur van HPE.”

Inspirerende beursvloer

Dit en allerlei andere voorbeeldoplossingen waren allemaal terug te vinden op een inspirerende beursvloer met speciaal ingerichte gebieden rond Distributeurs & Partner Services, Cloud Service Providers, Hybrid IT, Intelligent Edge en Alliance Partner Solutions. Daaromheen drie Domes waarin een rijk programma aan korte (30 minuten durende) Tech-tracks werd opgevoerd, terwijl in de diverse zalen elders, in wat diepere sessies van een uur, een uitgebreid programma van Inspirational Tracks en Industry Tracks werd uitgerold. Dit veelzijdige programma zal het brein van menig bezoeker ongetwijfeld weer eens flink opnieuw hebben opgeladen!

Bekijk hier de video over HPE Reimagine.

Door: Dick Schievels

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie