Redactie - 18 juni 2018

'IoT-platformmarkt gaat consolideren'

Volgens een nieuw onderzoeksrapport van het IoT-analistenbureau Berg Insight bereikte de wereldwijde markt voor apparaten voor IoT-apparaatbeheer en platformtoepassing van applicaties 1,1 miljard dollar in 2017. Met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 36,2 procent groeide de totale markt de waarde zal naar verwachting in 2022 US 4,9 miljard dollar bedragen. De markt gaat nu consolideren, aldus Berg Insight.

IoT-platforms bieden middleware om apparaten te verbinden en te beheren en verzamelde gegevens te integreren in verschillende toepassingen en services. Deze platforms zijn bedoeld om de kosten en ontwikkelingstijd van IoT-oplossingen te verminderen door gestandaardiseerde componenten te bieden waar ondernemingen op kunnen bouwen.

De IoT-platformmarkt is met name druk en biedt onderdak aan een veelheid aan spelers, van kleine start-ups tot grote bedrijven in de technologie- en industriesectoren. Deze bedrijven hebben aanbiedingen ontwikkeld die meestal specifiek gericht zijn op een reeks mogelijkheden, vaak gerelateerd aan hun kernactiviteiten. GE en PTC waren de speerpunt van de inspanningen om IoT in de industriële sector op een bredere schaal te promoten. Hoewel GE de focus heeft verlegd om vooral oplossingen te bieden in plaats van alleen het Predix-platform, is PTC de leider in de ruimte geworden.

De Cumulocity IoT-activiteiten van Software AG en de leverancier van de draadloze IoT-module Telit hebben ook sterke posities opgebouwd in de industriële sector. Het platform van Software AG is bijvoorbeeld door Siemens geselecteerd als aanvulling op zijn IoT-besturingssysteem MindSphere. Telit heeft een strategisch partnerschap met Wind River dat gebruik maakt van Telit's technologie in zijn Helix Device Cloud. Bijkomende aanbieders met een hoge betrokkenheid in de industriële sector zijn Bosch, IBM, SAP, Oracle, Exosite, Device Insight en Altair Engineering.

In 2017-2018 bleven de grote leveranciers van cloudinfrastructuur Amazon, Microsoft en Google zwaar investeren in hun IoT-aanbiedingen om de groei in hun cloudactiviteiten te stimuleren. "De betrokkenheid van de cloudinfrastructuurproviders zal na verloop van tijd leiden tot commoditization van sommige services die momenteel worden aangeboden door leveranciers in de IoT-platformmarkt en resulteren in verdere specialisatie van IoT-platformproviders", zei Fredrik Stålbrand, IoT-analist, Berg Insight. De fusie- en overnameactiviteit is de afgelopen tijd sterk gestegen en de markt is nu een consolidatiefase ingegaan. "Een zekere versnippering van de markt zal naar verwachting blijven voortkomen uit een gebrek aan normen, maar ook vanwege specifieke vereisten in sectoren die worden gekenmerkt door missiekritieke toepassingen zoals de automobielsector, de gezondheidszorg en de industrie."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!