Wouter Hoeffnagel - 18 juni 2018

T-Mobile start recycle-programma voor smartphones

T-Mobile lanceert een vernieuwend recycle-programma op de telecommarkt. Via dit programma kiest de klant ervoor zijn smartphone aan het eind van de contractduur voor een vooraf vastgestelde waarde terug te verkopen aan T-Mobile. Het toestel wordt vervolgens door T-Mobile op duurzame wijze gerecyclet of hergebruikt. Met de Recycle Deal wil T-Mobile twee vliegen in een klap slaan door tegemoet te komen aan de wens van consumenten over het nieuwste toestel te beschikken en de hoeveelheid e-waste te reduceren.

Na de plastic soep dreigt ook e-waste, als snelst groeiende afvalstroom ter wereld* een serieus probleem te worden. T-Mobile wil hier samen met haar klanten daar actief iets aan te doen. Tisha van Lammeren, Directeur Consumentenmarketing van T-Mobile: “Met de nieuwe Recycle Deal bieden we de consument een extra betaaloptie voor hun toestel. Tegelijkertijd bouwen we samen met onze medewerkers, klanten en partners aan een belangrijke recycle-beweging. In de afgelopen tien jaar werden wereldwijd meer dan 7 miljard telefoons geproduceerd (bron: Greenpeace: The Global impact of ten years of smartphones). Dat betekent ook een snel groeiende afvalstroom van ‘oude’ telefoons. Dit is het moment waarop we als telecomprovider onze verantwoordelijkheid moeten nemen en actief moeten bijdragen aan een duurzamer gebruik van grondstoffen. We koppelen dit aan een recycle-programma waarbij de consument een lager maandbedrag betaalt en er een win-win-situatie ontstaat. Dus goed voor de klant, beter voor het milieu.”

Hoe werkt het?

Klanten konden voorheen kiezen uit drie betalingsmogelijkheden voor een toestel. Er komt nu een vierde bij: de klant heeft de mogelijkheid te kiezen voor een abonnement en een toestelkredietovereenkomst met een eenmalige betaling achteraf voor het toestel. Bij het aangaan van een contract kiezen zij voor het recycle-programma. Aan het eind van hun contract verkoopt de klant zijn toestel terug aan T-Mobile tegen een vooraf vastgesteld bedrag. De restwaarde van het toestel wordt gedurende het contract ingezet voor een lagere maandlast. Klanten kunnen er ook voor kiezen het toestel te houden; in dat geval betalen ze het restbedrag achteraf.

T-Mobile zorgt ervoor dat terugverkochte toestellen worden ingezet als refurbished toestel of worden gerecycled. Toestellen die een tweede en/of derde leven krijgen en uiteindelijk terecht komen in landen waar geen mogelijkheden zijn voor recycling, worden ter plekke ingezameld en teruggehaald en vervolgens gerecycled. Op deze manier draagt T-Mobile bij aan een circulaire telecommarkt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!