Redactie - 19 juni 2018

“Wij bieden cloud aan, zoals cloud bedoeld is”

“Wij bieden cloud aan, zoals cloud bedoeld is” image

Marga Reuver had haar sporen in de IT al verdiend toen ze, precies tien jaar geleden samen met haar compagnons IaaS-leverancier, Espresso gridpoint opzette. Het bedrijf is ontwikkeld met de visie dat cloud computing bedrijven en organisaties de flexibiliteit geeft om hun business te versnellen en te vergroten. Reuver merkt de laatste tijd dat ze daarmee het gelijk aan haar zijde krijgt.

Het is voor Reuver niet moeilijk om uit te leggen wat haar bedrijf doet. Espresso gridpoint verkoopt uitsluitend private cloud oplossingen, verpakt in een aantal concepten zoals ‘Virtueel Datacenter’, ‘Virtuele Desktop’ en ‘Private Label Virtuele Desktop Infrastructuur’. Ook worden hybride oplossingen geboden, waarbij een public cloudoplossing als Microsoft Office 365 wordt gecombineerd met Espresso’s private label virtuele desktop. “En de verkoop gaat uitsluitend via partners”, zegt ze er meteen achteraan.

Het was voor Reuver zeker in de beginjaren niet altijd makkelijk om het verhaal te laten landen. Maar de laatste tijd komen zelfs de meest sceptische prospects bij haar terug. “Er is veel veranderd. De acceptatie van de cloud is groter en het gebruiksgemak is toegenomen, ook in de combinatie public en private cloud. Cloud geeft bedrijven en organisaties een voorsprong en met name private cloud geeft meer controle over data. Dat wisten wij tien jaar geleden al en het past bij de visie die we uitdragen.”

Datacontrole
Ook Reuver merkt dat controle over data op dit moment een hot topic is. “De vraag hoe je veilig met data omgaat wordt steeds belangrijker. Als je controle over je data wilt, dan is de private cloud in mijn ogen niet eens een discussiepunt meer.”

De AVG komt voor Espresso gridpoint dus ook niet verkeerd uit. “Tien jaar geleden hadden wij natuurlijk niet voorzien dat die wet er zou komen, maar we wisten wel dat data-integriteit en -controle cruciaal zouden worden. De AVG gaat de komende jaren nog aangepast worden, want hij is nu nauwelijks werkbaar, maar de discussie zal blijven. Het is zeker geen kortdurende hype, zoals bijvoorbeeld de millenniumbug. En dan heb ik het nog niet over de gevolgen van de Amerikaanse wet CLOUD Act, waardoor de overheid in de VS data van Amerikaanse bedrijven op mag vragen, waar ter wereld het ook staat. Dat is heel heftig. Als Nederlandse organisaties en bedrijven controle willen houden over hun data, is opslaan in een Nederlandse private cloud gewoon de meest verstandige oplossing.”

Partnersucces
De samenwerking met partners is vanaf het begin cruciaal geweest voor Espresso gridpoint. “We groeien uitsluitend op basis van het succes van die samenwerking, en denken en groeien met onze partners mee. Zij hebben de kennis van de eindklant, daar blijven wij uit de buurt, maar wij realiseren ons heel goed dat de dienstverlening die wij hen geven, impact heeft op de kwaliteitsbeleving van de eindgebruiker. Meedenken en meehelpen doen we op allerlei gebieden. We kijken samen naar alle cloud-mogelijkheden en naar commerciële en technische variabelen die van belang zijn voor businessgroei. En we helpen bij de keuze voor een cloud of het aanbieden van hybride cloudoplossingen. We ondersteunen ook met sales en marketing door de keuze die we hebben gemaakt op te nemen in de verkoopaanpak van onze partners en deze aan te laten sluiten op hun prijsmodellen. Welke cloudleverancier doet dat?”

De partners zijn in twee groepen op te delen: Softwarebedrijven en system integrators. Espresso gridpoint helpt softwarebedrijven om te ‘versaasen’. “Als ze kiezen voor de bekende public-cloud-leveranciers om applicaties te ontwikkelen en er vervolgens, na het in productie nemen, performance-problemen zijn, dan wijst de public cloud leverancier vaak meteen naar de applicatie. Wij doen dat niet, want daar is de partner niet bij gebaat. Waar veel cloudleveranciers eigenlijk nog gewoon een product leveren, leveren wij een dienst.”

Dat levert tevreden klanten en mooie verhalen op. “Wat je bij veel system integrators heel mooi kunt zien is dat ze met hetzelfde aantal mensen nu veel grotere projecten doen, dankzij de samenwerking met ons. Bedrijven zoals Hupra uit Veenendaal of ComPromise Domino uit Assen zijn daar prachtige voorbeelden van. Ze doen projecten met vele honderden werkplekken. Geweldig om te zien.”

Transparant
“Als het gaat om snelheid, flexibiliteit, schaalbaarheid, prestaties en veiligheid, dan kun je niet om de voordelen van cloud computing heen”, vindt Reuver. Maar de transparantie die leveranciers bieden is volgens haar regelmatig het probleem. “Wij bieden cloud aan, zoals cloud bedoeld is. Elke maand mag je bij ons weg, daarvoor hebben wij een duidelijke exit-strategie. En we marchanderen ook niet met de inhoud van een SLA. De cloud is vaak niet transparant en dat willen we veranderen. Dikke verdienmodellen op het overboeken van CPU’s, op licenties, op IOPS, op datatransport… dat vinden wij geldklopperij. Ook zonder dat te doen kun je een meer dan gezond bedrijf zijn, zo laten wij zien. We staan volledig op eigen benen, zonder extern vermogen. Ik wil ook niet afhankelijk zijn van investeerders met een kortetermijnstrategie. Nu kunnen wij de dingen doen, zoals wij vinden dat ze zouden moeten.”

Het goed oplossen van technische problemen hoort daar ook bij. “De techniek is nog geen universele commodity. Juist door die beperkingen moet je een goede samenwerking hebben met je cloudleverancier. Die moet meedenken en niet naar je terugwijzen met de boodschap ‘Bij ons doet ie het gewoon’. Afgelopen week hebben onze mensen van support nog tot diep in de nacht met een partner gewerkt aan een issue dat buiten de schuld van ons allemaal was ontstaan. Dat is tekenend voor hoe wij werken.”

Dolenthousiast
De business partners van Espresso gridpoint leveren de diensten aan het MKB en de grootzakelijke markt. Espresso gridpoint richt zich juist op een aantal sectoren waar cloud minder snel wordt omarmd, zoals industriële automatisering, onderwijs en de CAD/CAM-markt. Dat is een bewuste keuze. “Cloud wordt maar langzaam geaccepteerd en in die sectoren nog wat langzamer. In samenwerking met specifieke business partners uit dit segment kijken wij als bedrijf bewust naar de lange termijn. We besloten een aantal jaar geleden dat we in die sectoren zouden gaan investeren met onder andere projecten, pilots en demo’s. Het idee was dat als je daar een naam opbouwt, de markt dan vanzelf naar je toekomt. En dat zien we nu gebeuren. Twee jaar geleden heb ik gesproken op een groot evenement voor industriële automatiseerders. Het werd de moeilijkste presentatie in mijn leven, want de hele zaal wilde helemaal niets over de cloud horen. Dit jaar was ik er weer en werd er een case van ons gepresenteerd. Iedereen was dolenthousiast. In twee jaar tijd is het snel gegaan.”

Ook als je specifiek naar de private cloud kijkt, veranderde er de laatste paar jaar veel. “Een paar jaar terug riepen de leveranciers van public cloud nog dat private cloud dood was. Nu hebben ze het allemaal over hybride. En gelijk hebben ze. Private cloud is absoluut een blijvertje.”

Summer School
Onder de titel ‘Samen maakt beter’ organiseert Espresso gridpoint op drie dagen in augustus een Summer School voor (potentiële) business partners. “Een bijzondere spreker van buiten de IT zoomt vanuit een interessante invalshoek in op het thema ‘samenwerken’”, vertelt Reuver. “Daarnaast spreekt er een partner en tonen we customer cases. En ik vertel zelf iets over tien jaar ondernemen in de cloud en hoe je een cloud businessmodel kunt financieren, laten renderen en er geld mee kan verdienen.” Op 9 augustus vindt de Summer School plaats in Best, op 16 augustus in Rotterdam en 23 augustus in Lelystad.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!