Wouter Hoeffnagel - 20 juni 2018

ICT-problemen Belastingdienst kunnen kabinetsplannen in gevaar brengen

De ICT-problemen bij de Belastingdienst dreigen de plannen van het kabinet op fiscaal gebied in gevaar te brengen. Door de ICT-problemen kan het kabinet na dit jaar mogelijk geen omvangrijke wijzigingen meer doorvoeren in onder andere de energiebelasting, verhuurdersheffing, Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) en schenk- en erfbelasting.

Dit melden belastingambtenaren aan de Volkskrant. Het kabinet heeft verschillende plannen gepresenteerd die door de aanhoudende ICT-problemen mogelijk niet gerealiseerd kunnen worden en hierdoor op de lange baan geschoven moeten worden. Zo wil het kabinet de verhuurdersheffing voor woningcorporaties koppelen aan hun investeringen in het realiseren van energiebesparingen en de energiebelasting voor burgers en bedrijven aanpassen.

Uitvoerbaarheid toetsen

Een woordvoerder van de Staatssecretaris Menno Snel, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, kan desgevraagd niet aan de Volkskrant bevestigen of de uitvoering van deze en andere plannen door de ICT-problemen verhinderd dreigt te komen. Pas nadat een concreet wetsvoorstel beschikbaar is kan de Belastingdienst volgens de woordvoerder toetsen of deze wetswijziging met de bestaande ICT-systemen gerealiseerd kunnen worden.

Op dit moment maakt de Belastingdienst gebruik van een systeem genaamd Enterprise Tax Management (ETM) van Oracle voor de inning en teruggaaf van verschillende belastingen. Het gaat hierbij onder andere om de energiebelasting, verhuurdersheffing, BPM, schenk- en erfbelasting, dividendbelasting, assurantiebelasting, afvalstoffenbelasting en overdrachtsbelasting. Het contract van de Belastingdienst met Oracle voor ETM loopt op 1 januari 2020 af. Bronnen van de Volkskrant melden dat Oracle dit contract liever niet wil verlengen, aangezien het systeem sterk verouderd is en weinig gebruikers kent. De woordvoerder van staatssecretaris Snel meldt dat de gesprekken met Oracle over dit contract en een mogelijke verlenging hiervan nog gaande zijn.

Meer informatie is te vinden bij de Volkskrant.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!