Gartner: 'Veel organisaties missen de digitale behendigheid om Het Nieuwe Werken te omarmen'
22-06-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: 'Veel organisaties missen de digitale behendigheid om Het Nieuwe Werken te omarmen'

Naarmate bedrijven mobiele, team-georiënteerde en niet-routinematige manieren van werken mogelijk willen maken zoeken zij steeds vaker ondersteuning in het omarmen van digital workspace technologie. Slechts 7 tot 18% van de bedrijven beschikt over de digitale behendigheid om oplossingen voor Het Nieuwe Werken te omarmen. Denk hierbij aan oplossingen om virtueel samen te werken of mobiel te werken.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. Een organisatie die een hoge digitale behendigheid heeft beschikt over werknemers die het cognitieve vermogen en de sociale vaardigheden hebben om media, informatie en technologie op unieke en innovatieve manieren in te zetten en te manipuleren. Van de onderzochte landen hebben bedrijven in de Verenigde Staten (18,2% van de respondenten) de hoogte digitale behendigheid wereldwijd. Duitse (17,6%) en Britse (17,1%) organisaties volgen Amerikaanse bedrijven op de voet.

Impact van culturele factoren

Dit wordt onderschreven door een andere conclusie van het onderzoek. Zo blijken werknemers van Amerikaanse, Duitse en Britse bedrijven gemiddeld een hogere digitale behendigheid te hebben dan werknemers van Franse, Singaporese of Japanse bedrijven. Zo zijn Amerikaanse, Duitse en Britse werknemers meer bereid op andere plekken dan kantoor te werken, hebben zij een grotere behoefte aan consumenten (of consument-achtige) software en websites.

De verschillen in digitale behendigheid zijn onder andere te verklaren door culturele factoren. Zo wijst Gartner op bevolkingsdichtheid, wat impact heeft op het vermogen van werknemers buiten kantoor te werken. Ook hebben werknemers uit landen waarin veel waarde wordt gehecht aan organisationele hiërarchie minder affiniteit met social media tools.

gartner-digital-dexterity-2018.jpg

Jongere werknemers omarmen digitale werkplek sneller

De omarming van producten en diensten rond de digitale werkplek is hoger onder jongere werknemers. Zij hebben volgens Gartner een positievere kijk op technologie op de werkvloer en een sterke affiniteit met werken buiten officiële kantoorruimten. Deze groep hecht relatief de minste waarde aan werken in teamverband.

gartner-digital-dexterity2-klein.png

Werknemers in de leeftijdscategorie 55-74 staan het meest positief tegenover werken in teamverband. Ook is deze groep het vaakst doorgegroeid naar functies waar routinematig werk relatief weinig voorkomt en hebben zij de meest positieve kijk op interne sociale netwerken binnen bedrijven.

Medewerkers van 35 tot 44 omarmen oplossingen rond de digitale werkplek relatief weinig. Deze groep beschrijft hun functie het vaakst als routinematig en hebben het minste vertrouwen in het vermogen van technologie om hun werk te ondersteunen. Ook zijn deze werknemers het minst geïnteresseerd in mobiel werken.

Grotere organisaties zijn digitaal behendiger

Grotere organisaties hebben over het algemeen een hogere digitale behendigheid dan kleinere organisaties. Dit komt volgens Gartner onder andere doordat het vergroten van digitale behendigheid investeringen vereist in onder andere het ontwerp van de werkplek, mobiele apparaten en software. Grote organisaties kunnen deze investeringen eenvoudiger maken dan kleinere bedrijven.

Terug naar nieuws overzicht