Redactie - 18 september 2018

Mendix wil dé keuze in low-code applicatieontwikkeling zijn

Mendix wil dé keuze in low-code applicatieontwikkeling zijn image

Derek Roos, mede-oprichter en CEO van Mendix, verhuisde in 2012 naar Boston. “Dat lijkt voor veel mensen een grote stap. Maar voor mij, zeker als ik er nu op terugkijk, viel dat wel mee. Als je de ambitie hebt om wereldmarktleider te worden, is het eigenlijk een logische keuze.”

Dat zegt alles over de ambitie van Roos als persoon en van Mendix als bedrijf. Het wil in de Champions League spelen. En niet alleen om het meedoen, maar om het winnen. En dat gaat ze prima af.

Frustratie

Het bijzondere verhaal begon in 2005. Roos was nog student Business Administratie in Rotterdam en had een bijbaan bij een bedrijf dat software ontwikkelde. “Ik zag hoeveel moeite het koste om iets op te leveren bij een klant. Het duurde erg lang, vaak kwam het eindresultaat niet overeen met wat de klant wilde en was er ook nog een grote foutmarge. Dat zorgde voor frustraties bij klanten. Maar ook bij mij, want ik vond dat het anders kon.”

Roos bemerkte een kloof tussen de technische mensen van het softwarebedrijf en de businesskant van de klant. “Samen met twee andere, Derckjan en Roald Kruit, wilde we een manier bedenken om de time-to-market van software op een disruptieve manier te veranderen: van vele maanden naar een paar dagen. Dat wilde we niet alleen doen door het proces van ontwikkelen sneller te maken. We namen het tekort aan developers als uitgangspunt. We hebben het omgedraaid door te zoeken naar een oplossing om mensen buiten de core-IT de mogelijkheid te geven om ook te ontwikkelen.” Low-code applicatieontwikkeling, dus.

Scepsis

Roos en zijn compagnons gingen aan de slag om een platform te bouwen. Het idee werd van buitenaf met scepsis bekeken. “We waren de eerste, dus dan word je al snel een beetje als dorpsgek behandeld.” Het bouwen van het platform was een grote uitdaging. “Maar het vinden van het juiste businessmodel was misschien nog wel moeilijker. Dat we het probleem vanaf het begin vanuit de businesskant benaderden was daarbij wel een groot voordeel.”

Zes jaar later haalde Mendix grote investeringen binnen. “Daarvoor groeide we ook al wel, maar toen begon het echt. Toch zijn die eerste jaren wel heel belangrijk geweest. De Amerikaanse route is om meteen naar capital investment op zoek te gaan. Ik ben blij dat wij deze weg hebben gekozen. Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik het hetzelfde doen.”

Bij de ambities van Mendix paste een hoofdkantoor in de VS, in Boston om precies te zijn. Roos besloot om die reden ook te verhuizen. “Want in de VS gebeurt het. We willen in de Champions League spelen. Dat kan niet als je in Europa blijft wonen.”

Waardering

Als je naar de groei kijkt, en naar de waardering van analisten, dan lukt dat uitstekend. Door Gartner werd Mendix in mei voor het tweede jaar op een rij in het Magic Quadrant van high-productivity application PaaS bij de leiders geplaatst, met de hoogste waardering voor ‘completeness of vision’. Ook de recente keuzes van SAP en IBM om een OEM-overeenkomst met Mendix aan te gaan zeggen iets over de manier waarop in IT-land naar het Nederlandse bedrijf wordt gekeken.

Mendix is uiteraard niet de enige in het veld van low-code applicatieontwikkeling. “Maar wij zijn wel uniek als platform om de business te helpen”, vindt Roos. “Wij zijn niet, zoals onze concurrenten, een tool om developers productiever te maken. Dat is een wezenlijk verschil.”

Partnermodel

“Partners zijn vanaf het begin een belangrijk onderdeel van ons model geweest”, vertelt Roos. In Nederland gaat veel via het kanaal, zowel sales en vrijwel alle delivery. In de VS ziet de markt er uiteraard anders uit, maar ook daar zijn partners belangrijk. Roos maakt onderscheid tussen vier soorten. “We hebben solution partners die maatwerkoplossingen neer kunnen zetten. Daarnaast werken we samen met grote system integrators zoals Capgemini, Accenture en Ernst & Young. Dan zijn er de ISV’s die IP kunnen bouwen op ons platform. En als vierde hebben we OEM-partners zoals SAP en IBM, die onze oplossing binnen hun eigen label integreren.”

Mendix wil het partnerlandschap verder laten groeien. “Wij praten graag over samenwerkingen. Met name partners met een specialisme in een bepaalde industrie zijn interessant voor ons. Dat past bij onze visie dat businesskennis belangrijk is.”

Groeien

Kijkend naar de komende jaren, dan legt Mendix de lat hoog. “De vraag naar low-code applicatieontwikkeling zal alleen maar verder groeien. Ik geloof dat binnen een paar jaar ieder bedrijf met een enigszins serieuze omvang een low-code-strategie heeft. En wij vinden dat wij dan dé keuze moeten zijn. Dus willen we per jaar honderd procent groeien en op veel plekken nieuwe kantoren openen.”

Ondertussen groeit het team en maken veel mensen voor verschillende soorten functies de overstap van andere IT-bedrijven naar Mendix. Want het is een interessante werkgever. “Door de website glassdoor.com zijn we zelfs uitgroepen tot het beste cloudbedrijf om voor te werken, wereldwijd (voor onder andere Google, red.). Dat wil natuurlijk wel iets zeggen.”

Achteruitkijkspiegel

Is Roos trots op al die waardering als hij bedenkt hoe het ruim tien jaar geleden allemaal begon? “Natuurlijk ben ik trots. Maar ik heb nu eenmaal de lastige eigenschap dat ik zelden of nooit in de achteruitkijkspiegel kijk. Dat vind ik moeilijk. Ik kijk alleen maar door de voorruit en zie nog allemaal kansen liggen die we moeten grijpen.”

Als hij dan desgevraagd toch even terugkijkt op zijn verhuizing naar Boston, dan heeft hij totaal geen spijt. “Het was een avontuurlijke stap, maar eigenlijk voelde het ook als een heel logische stap. Waar voel ik me het meeste thuis, in Amerika of Nederland? Oei, dat is een lastige. Ik kan echt niet kiezen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!