Redactie - 22 juni 2018

Cohesity lost veel dataproblemen in één keer op

Cohesity lost veel dataproblemen in één keer op image

Dikwijls een ondergeschoven kind, al te vaak zonder enige structuur met als gevolg dat data een stiefmoederlijk bestaan leidt in organisaties en geen waarde toevoegt aan de organisatie. In tijden waarin bedrijven worden afgerekend op hoe zij bijvoorbeeld met persoonsgegevens omgaan, is dit onwenselijk. Daarom verdient Secondary Storage veel meer aandacht, vindt Johannes Kunz, senior director Channel Sales EMEA van Cohesity.

Kunz weet zich gesecondeerd door Carel Bak, senior director Northern Europe, en René Roersma, sales director Benelux. Het Cohesity-drietal vertelt dat de boodschap van de onderneming in goede aarde valt. “De tijd is rijp”, zegt Bak. “We zijn in Europa in december vorig jaar begonnen met vijftien mensen; inmiddels zitten we al op vijfenvijftig medewerkers.” Cohesity is overigens in 2013 opgericht door Mohit Aron, de uitvinder van het web-scale file system bij Google.

Ze vertellen eerst wat we dienen te verstaan onder Secondary Storage: alle opslag van data die niet meteen voorhanden hoeft te zijn. We hebben het dan over back-up van primary data, archivering, (test)data die ontwikkelaars gebruiken, sommige bestanden en objecten, en data die voor analyses worden gebruikt (traditioneel weggeschreven naar een datawarehouse). Bij het opsommen van de doeleinden voor Seconday Storage gloort meteen al de uitdaging waarvoor veel organisaties zich gesteld zien: de gegevens zwerven door de geautomatiseerde systemen van het bedrijf. Dezelfde bestanden vinden we terug in even zovele apparaten voor specifieke opslag. Veel IT-afdelingen weten niet eens waar alles is te vinden en om hoeveel data het gaat.

“De data is gefragmenteerd opgeslagen op verschillende apparatuur”, licht Kunz toe. “En dan hebben we het niet over een beetje gegevens dat verspreid in verscheidene silo’s is opgeslagen. Je kunt grofweg zeggen dat twintig tot vijfentwintig procent van alle data binnen een organisatie behoort tot de primary data. De rest – en dan hebben we het toch over zeventig tot vijfenzeventig procent – is terug te vinden in de Secondary Storage.”

Eigenlijk onnodig te zeggen dat de gangbare aanpak tot geldverspilling leidt. “Binnen een organisatie vinden we wel tien tot twaalf keer dezelfde datasets in meerdere silo’s. Dat kost niet alleen geld aan apparatuur voor opslag, maar vooral voor het beheer ervan”, vertelt Bak. “In zo’n complex, onoverzichtelijk netwerk is het vrijwel onvermijdelijk dat dark data ontstaat: gegevens waarvan niemand meer weet waar ze staan en wat ze voorstellen.

Innovatie

Wie naar de storagemarkt kijkt, ziet dat er volgens Kunz de laatste decennia nauwelijks enige innovatie heeft plaatsgevonden. Okee, de apparatuur is sneller geworden, maar een wezenlijke andere benadering van opslag is lang uitgebleven. “Veeam bracht tien jaar geleden vernieuwing met zijn systeem voor back-up, disaster recovery en databeheer voor fysieke, virtuele en meervoudige cloudomgevingen. Maar daarna is het weer stil gebleven”, aldus Kunz.

Tot de komst van Cohesity met zijn Hyperconverged Secondary Storage (HCSS). “Met ons DataPlatform consolideren we alle secondary data op webschaal, inclusief back-ups, kopieën voor testen en ontwikkelen, files, objecten en analysedata. Dat betekent dat ze allemaal maar één keer worden opgeslagen en beschikbaar gesteld voor de verschillende doeleinden; op gecontroleerde wijze natuurlijk”, gaat Kunz verder.

Het DataPlatform is welbeschouwd het besturingssysteem en zorgt voor deduplicatie, compressie en optimalisatie van data. Het platform biedt goed ruimtebeheer, native cloudintegratie en efficiënt databeheer. Het biedt uit zichzelf databescherming, analysemogelijkheden en geautomatiseerd databeheer ten behoeve van ontwikkelaars en testers.

Bovenop het DataPlatform heeft Cohesity zijn DataProtect. Dit zorgt voor het geautomatiseerd (gebaseerd op rolverdeling) opslaan van de secondary data. Bovendien zorgt het voor versleuteling om de gegevens te beschermen en biedt het bescherming tegen malware. De tijdsinterval voor het maken van back-ups is zelf in te stellen. “Wie overigens gebruik wil blijven maken van software waarvoor ze nog een licentie hebben, bijvoorbeeld Commvault, kan dat blijven doen. Wij werken overal mee samen. We kunnen ook overweg met bestaande tape-opslag. En we werken nauw samen met alle cloudaanbieders. Vooral voor archivering is de cloud ideaal; je gaat pas flink betalen als je data weer uit de cloud haalt”, zegt Kunz.

Grote markt

Cohesity werkt met zijn eigen appliances. Het belangrijkste product van de onderneming is haar software. Die kan ook draaien op andere servers, bijvoorbeeld die van Cisco UCS en HPE. “Je kunt voorspellen hoeveel nodes je nodig hebt”, zegt Bak. “Je kijkt naar een applicatie en je weet hoeveel secondary data daarbij worden gegenereerd. Je kiest wat je nodig hebt; later kun je eenvoudig nieuwe nodes toevoegen. De klant kan trouwens beginnen met één use case, meestal is dat back-up. En dat later uitbreiden met de andere functionaliteit die in ons platform zit, zoals testen/ontwikkelen en analyses.”

De markt is groot volgens de heren: op het moment 60 miljard dollar. Voor de partners valt hier wel een goede boterham te verdienen. Als distributeur in Nederland is overigens onlangs een overeenkomst gesloten met Arrow ECS.

Waarom zouden resellers kiezen voor Cohesity? Roersma weet het antwoord. “Omdat wij een geheel nieuwe technologie hebben die heel veel problemen bij organisaties in één keer oplost. Bovendien bieden wij hoge marges. Wij willen een overzichtelijk aantal partners, waarbij we vooral op kwaliteit letten. We zoeken partners die bereid zijn het anders op te lossen voor hun klanten. We werken graag nauw samen met onze partners om de eindgebruikers de hoogst mogelijke support te bieden.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!