Witold Kepinski - 23 juni 2018

Uitgaven aan Public Cloud Infrastructure blijven stijgen

Uitgaven aan Public Cloud Infrastructure blijven stijgen image

Uit de nieuwe eerste kwartaal 2018 gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de uitgaven van openbare cloudproviders aan infrastructuurhardware en -software blijven stijgen en met 32% groeien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017, na een ongewoon sterke start van het jaar. Dit is het hoogste groeicijfer in negen kwartalen, waarin de groei zich meestal in het bereik van 10-20 procent heeft voorgedaan.

Het eerste kwartaal ziet meestal een sterke daling na een seizoensterk vierde kwartaal, maar het eerste kwartaal daalde met slechts 2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. Wat het marktaandeel van de leverancier betreft, lopen ODM's in totaal nog steeds weg met de markt en zijn nu goed voor bijna 30 procent van de totale inkomsten. Ze worden gevolgd door Dell EMC, Cisco en HPE, elk met een marktaandeel van 5-10 procent. De eerstvolgende gerangschikte leveranciers in Q1 waren Microsoft, Huawei en VMware.

De totale inkomsten uit openbare cloudinfrastructuur, inclusief hardware en software, hebben in het derde kwartaal van het afgelopen jaar de mijlpaal van 10 miljard dollar per kwartaal gehaald en zijn nu ruim 11 miljard dollar. Servers, OS, opslag, netwerk- en virtualisatiesoftware waren samen goed voor 95% van de markt voor openbare cloudinfrastructuur in het eerste kwartaal, met als saldo cloudbeveiliging en cloudbeheer. Per segment domineren ODM's server- en opslaghardware-zendingen, op afstand gevolgd door Dell EMC, HPE en Cisco. Cisco heeft een duidelijke voorsprong in netwerken, ondanks de aanhoudend sterke groei van Arista. Microsoft en VMware zijn leiders in de segmenten van de infrastructuursoftware.

"Zoals we in onze analyse van Q1-hyperscale capex hebben gezien, zijn de hyperscale operatoren druk bezig en blijven ze hun investering in datacenters opdrijven, waarbij een groot deel van deze uitgaven doorstroomt naar de leveranciers van datacenterhardware en -software," zei John Dinsdale, hoofdanalist en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. "Hyperscale-operators domineren de cloudmarkt volledig, dus hun aanhoudende groei is een goed voorteken voor hard- en softwareleveranciers - hoewel ODM's hun aandeel in de taart blijven verhogen. Onze voorspellingen laten zien dat IaaS, PaaS, SaaS en openbare cloudworkloads over het algemeen allemaal snel zullen blijven groeien in de komende vijf jaar, waardoor de uitgaven voor datacenterinfrastructuur steeds verder zullen toenemen."

public_cloud infrastructure q1 2018.jpg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!