Wouter Hoeffnagel - 27 juni 2018

Eerste Kamer akkoord met hackbevoegdheid van Nederlandse politie

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Deze nieuwe wet geeft de Nederlandse politie de bevoegdheid op afstand in te breken op apparaten.

Encryptie wordt steeds vaker toegepast om data te beveiligen. Deze beveiliging maakt het voor opsporingsinstanties lastiger toegang te krijgen tot data van verdachten. Zo zijn bedrijven doorgaans niet in staat de encryptie die zij aanbieden aan klanten te breken en versleutelde data weer toegankelijk te maken. Grapperhaus: "We moeten voorkomen dat opsporingsonderzoeken naar ernstige criminaliteit vastlopen. Opsporingsdiensten moeten wel kunnen optreden, in het belang van de samenleving, maar ook in het belang van individuele slachtoffers of potentiële slachtoffers."

De nieuwe wet Computercriminaliteit III moet uitkomst bieden. De wet geeft de politie en justitie de bevoegdheid heimelijk en op afstand onderzoek te doen in computers. Denk hierbij aan een PC, maar ook een mobiele telefoon of een server. Op deze apparaten mogen opsporingsambtenaren data ontoegankelijk maken of kopiëren, maar ook communicatie aftappen of observeren. "De ontwikkeling van de technologie heeft ervoor gezorgd dat bestaande mogelijkheden moeten worden aangevuld. Met dit wetsvoorstel wordt de opsporing beter toegerust voor de bestrijding van de criminaliteit in de digitale wereld. Nederland wordt daardoor veiliger", licht minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid toe. 

Waarborgen

In de wet zijn waarborgen ingebouwd met het oog op controle en toezicht. Zo is voor  het inbreken op systemen van verdachten altijd vooraf een machtiging van de rechter-commissaris nodig. Ook wordt de inzet van de bevoegdheid vooraf getoetst door de Centrale Toetsingscommissie, een adviesorgaan binnen het Openbaar Ministerie (OM). Achteraf wordt de inzet  getoetst door de rechter op de uiteindelijke zitting. De Inspectie Veiligheid en Justitie is verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van het bevel van de officier van justitie.

Bits of Freedom uit in een reactie kritiek op de wet, maar geeft ook aan dat de wet ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel fors is verbeterd. Zo heeft de politie dankzij de wet nog steeds een 'perverse incentive' als het gaat om digitale veiligheid, aangezien alleen kan worden ingebroken op apparaten die onvoldoende beveiligd zijn. "Toch moeten we niet vergeten dat, mede door onze jarenlange kritiek, de wet wel een stuk beter is geworden dan in het oorspronkelijke voorstel. Eerder was het bijvoorbeeld nog mogelijk om van verdachten te eisen dat ze hun wachtwoord opgaven. Er was veel minder geregeld op het gebied van toezicht dan wat er nu is afgesproken. Ook de waarborgen zijn sterk verbeterd. De keuring van de soft- en hardware waarmee gehackt gaat worden wordt een stuk beter en er zijn betere regels over de transparantie van de inzet", schrijft Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom.

De nieuwe wet treedt op 1 januari 2019 in werking.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!