Wouter Hoeffnagel - 27 juni 2018

EU Cyber Rapid Response Force teams moeten digitale veiligheid van EU verbeteren

De Europese Unie (EU) gaat EU Cyber Rapid Response Force teams opzetten. Bestaande cyberteams van EU-lidstaten bundelen in deze teams hun krachten om gezamenlijke serieuze cyberincidenten te onderzoeken.

Het voorstel voor de EU Cyber Rapid Response Force teams komt uit de koker van Litouwen en is deze week goedgekeurd door EU-lidstaten. Zeven landen hebben hun medewerking aan het project al toegezegd, waarbij het naast Nederland gaat om Estland, Frankrijk, Finland, Kroatie, Roemenië en Spanje. België, Griekenland en Slovenië geven aan het project te zullen monitoren, terwijl eind dit jaar naar verwachting nog eens vier EU-lidstaten zich aansluiten.

"EU-landen hebben tot nu toe niet de kans gehad cyberincidenten gezamenlijk te lijf te gaan, terwijl aanvallen zich niet houden aan landsgrenzen. Litouwen neemt het voortouw met een voorstel voor een praktische oplossing om onze collectieve verdediging in cyberspace te verbeteren en aanvullen op een nieuwe manier te lijf te gaan", licht de Litouwse minister van Nationale Veiligheid Raimundas Karoblis toe. De nieuwe EU Cyber Rapid Response Teams nemen naar verwachting dit voorjaar al voor het eerst deel aan een cybersecurityoefening, die georganiseerd wordt in Litouwen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!