Witold Kepinski - 02 juli 2018

Salesforce, Microsoft en Oracle staan bovenaan op de lijst met SaaS-providers

De wereldwijde markt voor openbare cloudservices groeide in 2017 met 29% tot een totaal van 117 miljard dollar, volgens de resultaten van de publicatie van 2H 2017 van de internationale semi-jaarlijkse public cloud services van International Data Corporation (IDC) Tracker. Hoewel de algehele groei in 2017 fractioneel lager was dan in 2016, nam de omzetgroei van de 16 grootste aanbieders (per marktaandeel) in deze periode toe, en bleef hun marktaandeel domineren in de markt voor openbare clouddiensten. Hun cumulatieve marktaandeel steeg van 47,9% in 2016 naar 50,7% in 2017, goed voor iets meer dan de helft van alle uitgaven voor public clouddiensten wereldwijd.

Vanuit een regionaal perspectief blijven de Verenigde Staten een meerderheid van de opbrengsten uit openbare clouddiensten leveren. Het wereldwijde aandeel vertegenwoordigd door de VS daalde licht in 2017, gaande van 62% naar 60%, toen de acceptatie en groei in andere regio's hun bijdrage aan de wereldwijde markt verhoogden. IDC verwacht dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten, omdat nieuwe regionale diensten en uitbreiding door wereldwijde spelers steeds sterkere factoren worden die de wereldwijde groei stimuleren.

Cloud

"2017 was een cruciaal jaar in de uitbreiding van de acceptatie van openbare cloudservices, terwijl openbare cloudservices de gebruikelijke wetten van de marktzwaarte bleven trotseren: voor het vijfde opeenvolgende jaar bleef de bestedingsgroei op een schroeiende 29%, zelfs als de omvang van de markt is in die tijd verdrievoudigd ", aldus Frank Gens , senior vice-president en hoofdanalist bij IDC. "2017 zag ook een aantal intrigerende verschuivingen in het marktaandeel van de belangrijkste spelers, omdat ze allemaal hun focus op de cloud aanzienlijk hebben verhoogd en de concurrentiedruk in de lift zit." De komende drie jaar zal het leiderschap in IT-industrie bepalen voor de komende twee decennia en daarbuiten."

SaaS

Het Software as a Service (SaaS) -segment werd gekenmerkt door consolidatie van leveranciers, toenemende klantacceptatie en gestage groei. Enterprise Resource Management (ERM), Customer Relationship Management (CRM) en Collaboration-applicaties droegen het meest bij aan de groei van SaaS, goed voor 64% van alle door SaaS geleverde applicaties. Supply Chain Management (SCM) en inhoudstoepassingen vertegenwoordigen de snelstgroeiende categorieën van SaaS-applicaties met respectievelijk 27% en 28% in 2017.

"Het SaaS-leveringsmodel is goed voor 68% van de opbrengsten van wereldwijde openbare clouddiensten. SaaS-applicaties blijven groeien met een respectabele 22%, bereikten in 2017 $ 75 miljard en voorspellen dat ze in 2022 163 miljard dollar zullen bereiken. In de categorie System Infrastructure Software (SIS) , beveiliging SaaS is goed voor 42% van alle omzet, met een CAGR van vijf jaar van 13% tot 2022. Terwijl nieuwe SaaS-bedrijven regelmatig worden gelanceerd, blijven technologische pijlers zoals Salesforce, Microsoft en Oracle bovenaan de lijst met SaaS-providers staan", zegt Frank Della Rosa onderzoeksdirecteur, SaaS en Cloud voor IDC.

PaaS

In het Platform as a Service (PaaS) -segment vertraagde de groei op jaarbasis licht van 47% in 2016 tot 47%, wat in 2017 iets meer dan 17 miljard dollar omzet opleverde. IDC verwacht dat deze groei zal doorzetten als bewustzijn van nieuwe ontwikkelingen methoden worden uitgebreid, terwijl de belemmeringen voor de introductie van openbare cloud afnemen.

"De vraag naar applicaties heeft de groei van de PaaS-services verder gestimuleerd om de productiviteit van de ontwikkelaars te verbeteren." Opkomende technologieën zoals containers en serverless computing veranderen het leverings- en verbruiksmodel van PaaS-diensten Naarmate meer bedrijven hun waarde laten blijken uit platforms, zal de acceptatiegraad hoog blijven de nabije toekomst", zgt Larry Carvalho , onderzoeksdirecteur, Platform as a Service bij IDC.

IaaS

In het segment Infrastructure as a Service (IaaS) blijven de bedrijfsovername en groei in nieuwe regio's de wereldwijde groei van de IaaS-opbrengsten stimuleren. Ondanks de omzetgroei is de omzetgroei zelf vertraagd - tot 40% in 2017, minder dan 45% in 2016 - omdat de markt in 2017 een totale omvang van iets minder dan 25 miljard dollar bereikte.

"Enterprise-gebruik van public cloud IaaS bevindt zich nog in een vroege fase. Er is grote belangstelling van IT-organisaties voor bedrijven om het gebruik van IaaS voor openbare cloud te vergroten en de grote providers blijven barrières aanpakken voor grootschalige acceptatie. in de publieke cloud IaaS, en de markt kan naar verwachting de komende twee jaar in het huidige tempo groeien", aldus Deepak Mohan, onderzoeksdirecteur, Public Cloud Infrastructure as a Service (IaaS) bij IDC.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!