Wouter Hoeffnagel - 02 juli 2018

1 miljard euro aan extra kosten door ICT-projecten overheid

Veel ICT-projecten bij de overheid lopen uit en kosten meer budget. 125 recente ICT-projecten hebben door deze problemen al zeker een miljard euro meer gekost dan oorspronkelijk begroot.

Dit blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad. De 125 onderzochte projecten zijn ieder begroot voor meer dan 5 miljoen euro. Voor alle projecten is oorspronkelijk in totaal 2,5 miljard euro gereserveerd. De werkelijke kosten zijn inmiddels echter al opgelopen tot 3,5 miljard euro. In 22 gevallen zijn de kosten zelfs tweemaal zo hoog uitgevallen dan aanvankelijk begroot.

Commissie Elias

Al langer leveren ICT-projecten bij de overheid problemen op. In 2012 werd daarom onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias een parlementair onderzoek uitgevoerd. Deze commissie schatte dat problematische ICT-projecten de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard euro aan kosten opleveren. Op aanbeveling van de commissie Elias is daarom het Bureau ICT Toetsing (BIT) opgericht, dat als onafhankelijk adviesorgaan de overheid adviseert over ICT-projecten.

Uit de ICT-projecten die het FD nu heeft geanalyseerd blijkt echter dat het nog steeds fout gaat. Het gaat hierbij om bekende ICT-projecten zoals die bij de Belastingdienst, maar ook om onbekende projecten. Zo blijkt het digitaliseren van processen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) fors meer te kosten dan vooraf begroot. Voor het project werd in eerste instantie 1,2 miljoen euro gereserveerd, maar inmiddels wordt het begroot op bijna 29 miljoen euro. Ook de geplande deadline van 1 juli 2015 is niet gehaald; het project wordt naar verwachting in de zomer van 2019 opgeleverd.

DigiD

Er zijn ook andere voorbeelden. Zo is het veiliger maken van het identiteitssysteem DigiD inmiddels begroot op 35 miljoen euro, in plaats van de 4 miljoen euro die hier oorspronkelijk voor bedoeld was. Ook neemt dit project drie keer zo lang in beslag als oorspronkelijk gepland.

Meer informatie is beschikbaar bij het FD.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!