Wouter Hoeffnagel - 02 juli 2018

Typeform getroffen door datalek

Het Spaanse Typeform is getroffen door een datalek. Een onbevoegde heeft toegang weten te verkrijgen tot een back-up van Typeform, die ook data van klanten bevat. Getroffen klanten zijn door het bedrijf geïnformeerd.

Typeform is een bedrijf dat een platform levert dat bedrijven helpt informatie te vragen aan klanten. Zo kunnen via het platform contactformulieren, quizes en onderzoeken worden opgezet. Het bedrijf maakt het datalek zelf bekend via zijn website. Het datalek vond plaats in mei en werd op 27 juni door Typeform ontdekt. Het bedrijf meldt binnen een half uur de bron van het lek te hebben gedicht.

Backup uit mei 2018

Hoeveel data bij datalek is uitgelekt is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het om een gedeeltelijke backup gaat die dateert van 3 mei 2018. Alle getroffen klanten zijn inmiddels door Typeform geïnformeerd. Een van deze klanten is het Britse winkelketen Fortnum & Mason. The Register meldt dat de winkelketen in een verklaring aan klanten meldt dat onder andere e-mailadressen, reacties op onderzoeken en polls, social media gegevens en postadressen zijn uitgelekt. Financiële gegevens van klanten zijn niet getroffen, benadrukt Fortnum & Mason.

Ook de verkiezingscommissie in de Australische deelstaat Tasmanië is getroffen door het datalek. In een verklaring waarschuwt de commissie dat namen, adresgegevens, e-mailadressen en geboortedata zijn uitgelekt van stemgerechtigden die zich hadden aangemeld voor de verkiezingen in Tasmanië in maart. De commissie gaat contact opnemen met alle getroffen burgers.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!