Witold Kepinski - 03 juli 2018

Printer markt West-Europa beleeft vlak tweede kwartaal 2018

Printer markt West-Europa beleeft vlak tweede kwartaal 2018 image

De verkoop van printer hardware via distributeurs in West-Europa (WE) tijdens het begin van Q2 waren stabiel jaar-op-jaar (Y / Y). Deze verbetering volgt op een gestage afname van de verkoop van printerhardware in de afgelopen vier kwartalen, volgens de nieuwste distributiegegevens die zijn gepubliceerd door CONTEXT, een IT-market intelligence-bedrijf. In Nederland zakte de verkoop met 22 procent.

Multifunctionele inkjetprinters (MFP's), die bijna 60% van alle Imaging-omzet in WE vertegenwoordigen, zijn in het eerste kwartaal van 2% (weken 1-12) met + 4% gestegen en waren daarmee een van de belangrijkste redenen voor de algehele verbetering.

Laser-MFP's registreerden ook een Y / Y-stijging van de omzet met + 7%, terwijl de verkoop van zowel laserprinters als inkjet single function printers (SFP's) dit kwartaal daalde. Dit komt overeen met de voortdurende verschuiving van enkelvoudige naar multifunctionele apparaten.

Inkjet en Laser Printers

"De groeitrend van de verkopen van Consumer inkjets-eenheden steeg in het kwartaal sterk", zei Ralph Mascarenhas, Market Analyst for Imaging bij CONTEXT. "De sector heeft een positieve prestatie van + 2% behaald, terwijl hij voor het eerst in het afgelopen jaar beter presteerde dan zakelijke inkjetprinters en laserhardware voor jaar-op-jaar verkopen. De gemiddelde verkoopprijs (ASP's) van zakelijke inkjetprinters steeg met 10% en die van consumenteninkjetprinters daalde met 5%. "

De verkoop van langzamere apparaten voor consumenten, die 15 pagina's of minder per minuut afdrukken, is gestaag toegenomen en was goed voor het kwartaal. Deze zijn nu goed voor bijna 75% van alle consumenteninkjetverkopen in West-Europa naarmate hun prijzen dalen. Aan de andere kant boekten zakelijke inkjets in de hoogste prijsklasse, boven 600 euro, een sterke Y / Y-stijging in de verkoop en dit werd weerspiegeld in de totale omzet voor het kwartaal. De omzetprestaties van deze categorieën weerspiegelden de omzet niet, aangezien de omzet van zakelijke inkjet met 9% steeg en consumenteninkjets met -3% Y / Y daalden.

A3 Printers

Laserhardware daalde met -3% Y / Y, maar dit was een verbetering ten opzichte van de voorgaande kwartalen. De verkoop van A3-printers zette de trend voort vanaf het eerste kwartaal en steeg in het begin van Q2 met 4% toen de ASP's van laserprinters in het vroege tweede kwartaal bleven dalen. Verhoogde verkopen waren niet voldoende om prijsdalingen te compenseren en de inkomsten gegenereerd door laserprinters daalden met 7%.

Verkoopgroei per land

Duitsland -5%

Frankrijk -1%

Verenigd Koninkrijk 2%

Italië 14%

Spanje -8%

Nederland -22%

Zwitserland 8%

Oostenrijk 10%

België 28%

Portugal 32%

Polen -7%

Ierland 19%

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!